Српски Покрет Двери - Лого
Search
Marija Janjušević: Brnabić izjavama o GMO ugrožava prava deteta

Građani Srbije već godinama jasno izražavaju svoj stav da GMO nisu dobrodošli u Srbiji, jer ugrožavaju zdravstvenu bezbednost svih njenih građana, kao i budućih generacija. Deca u čitavom svetu, pa i u Srbiji imaju pravo da se zdravo hrane i da rastu u zdravstveno bezbednoj sredini.

Predsednik srpske Vlade Ana Brnabić je u Narodnoj skupštini unapred optužila sve koji se pobune protiv GMO, da ih „baš briga i za GMO i za naše poljoprivrednike, već politizuju i spinuju“.


Srpska javnost je navikla na beskrupulozne i uobražene izjave Ane Brnabić, ali ovog puta ona jasno pokazuje da je baš briga za zdravlje nacije, u prvom redu naše dece.


Dveri su pre više od decenije pokrenule akciju usvajanja Deklaracije o zabrani GMO, koja je ponuđena lokanim samoupravama na usvajanje, kojoj su se kasnije priključili i ugledni profesori poljoprivrednog fakulteta i mnogi drugi stručnjaci, borci za zdravu životnu sredinu u Srbiji. Do današnjeg dana ova deklaracija o zabrani GMO usvojena je u preko 130 opština i režim jednostavni ne sme da se ogluši o odluku građana Srbije da spreče promet i upotrebu GMO u Srbiji i na taj način zaštite zdravlje svoje dece i čitave nacije. Savet za ekologiju Dveri će redovno javnost obaveštavati o konkretnim primerima iz svetske prakse,  tragičnim posledicama u državama koje su popustile pod pritiskom GMO lobista i ugrozile bezbednost svojih građana.


Grupa novinara i političara iz Srbije je još početkom ovog veka boravila u SAD na obuci za GMO lobiste. Od jedne od njih  sam imala prilike da čujem da GMO jeste štetna, ali je Monsanto jači od 20 država zajedno. Ne sumnjam da je nakon preuzimanja od strane Bajera ova grupacija još jača, ali to ne znači da Srbija zbog toga treba da pristane da zatruje svoje zemljište, hranu, narod.  Vlada Srbije nažalost predano na tome radi, najpre su promenili zakone o nacionalnim laboratorijama i bezbednosti hrane, usvojili „Kodeks alimentarijus“ , a sada se spremaju za legalizaciju GMO, sve pod pritiskom SAD i pojedinih članica, koje zbog ovog pitanja blokiraju prijem Srbije u STO. Neophodno je tražiti alternativu. Dveri ne zagovaraju izolaciju države, ali tražiti od Srbije da prihvati GMO je isto što i tražiti da pristane na lagano ali sigurno uništavanje građana i potomstva.   


Građani Srbije, koji su se nebrojeno puta izjasnili da ne žele GMO, u ovoj borbi će imati bezrezervnu podršku Dveri.

 


Predsednik saveta za ekologiju i narodni poslanik Marija Janjušević


 


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: