Nemanja Zarić: Uvođenje “mekog” viznog režima, još jedna prevara Brisela

Najava da će građani Srbije uskoro morati da popunjavaju elektronski formular radi dobijanja odobrenja za putovanje u države članice Evropske unije je još jedan dokaz nepostojeće politike Brisela prema proširenju Unije i pokazatelj njihovog stava o Srbiji i našim građanima.

Iako formalno odluka Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnja pitanja Evropskog parlamenta ne predstavlja uvođenje viznog režima građanima Srbije, u svojoj suštini ona to jeste. Naime, najverovatnije od 2020. godine, nakon pokretanja ETIAS sistema (Evropski putnički informacioni i autorizacioni sistem), građani Srbije će morati da elektronskim putem, po ceni od 10 evra, zatraže odobrenje za ulazak u Uniju.

 Iako razumemo potrebu Brisela da brine o bezbednosti prostora EU, jasno je da su sa tim zakasnili kada su dozvolili praktično neometanu imigraciju miliona izbeglica sa Bliskog istoka, i kada je njihova politika inkluzije migranata potpuno podbacila.

 Ovaj potez pomenutog Odbora EP je još jedan u nizu dokaza da je politika slepog verovanja lažnim obećanjima iz Brisela potpuni promašaj. Ovim se građanima Srbije poručuje da nisu deo Evrope, da se na nas gleda sa podozrenjem. Za Srpski pokret Dveri uvođenje ovog “mekog” viznog režima će biti u najmanju ruku uvreda za naš narod.

 Kada na ovu odluku dodamo i poruku Žana Kloda Junkera da Srbija može da se nada članstvu u EU tek 2025. godine, jasno je da Briselska Evropa nema nameru da se ozbiljno bavi politikom proširenja.

 Dveri neprestano ukazuju na potrebu za redefinisanjem Evropske unije kako bi ona postala Evropa naroda, snažna Unija nezavisnih i suverenih država, zasnovana na zajedničkom nasleđu i istoriji, očuvanih nacionalnih identiteta i kultura i oslobođena pritiska iz Vašingtona. Članstvo Srbije u takvoj Evropi će se podrazumevati, ali u takvoj Evropi Srbija će moći da zadrži svoj suverenitet i da pre svega brine o sopstvenim nacionalnim interesima, bilo da je u pitanju Kosovo i Metohija, zaštita domaće privrede i ekonomski interesi u celini, bezbednosna politika ili očuvanje i unapređenje naše kulture.

 Projekat “EU nema alternativu” očigledno propada. Vreme je da se okrenemo sopstvenim interesima. Dr Nemanja Zarić

Potpredsednik i međunarodni sekretar Srpskog pokreta Dveri