SzS prepoznaju i na istoku i na zapadu kao alternativu vlasti

Izveštaj Evropske komisije i stanje demokratije u Srbiji bile su teme razgovora predstavnika opozicije sa Metjuom Palmerom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD.

Inače Savez za Srbiju i svi ostali potpisnici Sporazuma sa narodom vode intenzivne diplomatske aktivnosti i razgovore sa predstavnicima međunarodnih faktora, tako da konačno možemo da kažemo da sve ono što smo mi godinama pričali da je problem stanja demokratije u Srbiji definitivno je i potvrđeno, kao i stav da ovde nešto definitivno mora da se menja – rekao je za Danas Boško Obradović, lider Dveri.


Komentarišući kritike provladinih medija da je američki čovek i američki plaćenik, on navodi da je to krajnja licemernost. „Kada se Aleksandar Vučić i predstavnici vlasti viđaju sa predstavnicima međunarodnih faktora onda je to u funkciji države, demokratije, pozitivnih stvari, a kada se sutradan predstavnici opozicije vide sa istim tim ličnostima onda je to u funkciji rušenja države.


Postavljam pitanje da li je Metju Palmer rušio ovu državu kada je razgovarao sa Vučićem, ili samo kada je razgovarao sa opozicijom. Ta vrsta licemerja ne može više da prođe i u tom smislu ova vlast ne može da pobegne od odgovornosti da je praktično upropastila demokratiju u Srbiji i to sada vide svi međunarodni faktori i vlast. U ovom času ne može da se izbegne odgovornost za unižavanje demokratskog sistema u Srbiji“, objašnjava Obradović.


Na pitanje da li je stekao utisak da Palmer dobro poznaje politička kretanja u Srbiji, lider Dveri kaže da sve ozbiljne svetske diplomate ozbiljno poznaju situaciju u Srbiji. Napominje da su predstavnici SzS do sada razgovarali sa predstavnicima međunarodnih faktora i zapada i istoka upoznajući sagovornike da politika ovde u Srbiji ne može da bude tema dok zemlja ne izađe iz ovog stanja i ne vrati se u normalne demokratske tokove, nakon slobodnih izbora.


Upitan da li se to menja odnos zapadnih zemalja prema njemu i Dverima, s obzirom da je, čini se, prvi put pozvan na razgovor u američku ambasadu, sagovornik Danasa odgovara da je u poslednjih godinu dana u više navrata bio deo zvaničnih delegacija koje su razgovarale i sa predstavnicima i istoka i zapada. Dodaje da je zanimljivo što je njegov susret sa Palmerom izazvao tako žestoku reakciju u provladinim medijima.


„Ne sećam se da su ti tabloidi na isti način izvestili javnost o mojoj poseti ruskoj ambasadi. Tada nisam dobio naslovne strane i nisam optužen da šurujem sa Rusima i izdajem državu. To licemerstvo vlasti govori da se nastavlja obračun sa političkim protivnicima i šta god da uradimo biće u medijima predstavljeno kao napad na državu. Mi ne napadamo državu Srbiju, mi kritikujemo aktuelnu vlast i konačno bi trebalo da se prestane sa poistovećivanjem države i vlasti koja je trenutno tu“, ističe Obradović.


Na pitanje da li zapad počinje da menja odnos i prema predsedniku Srbije i aktuelnoj vlasti, lider Dveri kaže da međunarodni faktori i na istoku i zapadu tek upoznaju Savez za Srbiju kao najveću opozicionu grupaciju i počinju da prepoznaju kao alternativu ovoj vlasti. „To je veliki diplomatski i politički dobitak. Ne postoji više samo Vučić, već sada postoji protest, ujedinjena opozicija , sporazum sa narodom i SzS kao relevantan sagovornik. I to menja stvari. Bez protesta , bez bojkota narodne skupštine , ne bi bilo ovakvog izveštaja Evropske komisije. Sve je to izuzetno promenilo domaću i međunarodnu javnost“, smatra Obradović.

 


Traže se garancije

Na konstataciju da pojedine javne ličnosti zagovaraju prekid protesta lider Dveri odgovara da će protesti i bojkot parlamenta biti nastavljeni sve dok se ne dobiju jasne garancije da će rad Skupštine Srbije biti normalizovan, da će mediji biti slobodni, a uslovi za izbore fer. Prema njegovim rečima, dok ne stignu garancije, sve će ostati kako je sada.

 


Još nema dijaloga

Satisfakcija je stigla u izveštajima Evropske komisije i Fridom hausa, kojima je potvrđeno sve na šta je opozicija ukazivala o stanju demokratije u Srbiji, navodi Boško Obradović i dodaje da još nema nikakvog dijaloga između vlasti i opozicije, a množe se razbijene glave. „Za šest meseci imamo deset razbijenih glava. Ovo ne treba da se sve završi sa razbijenim glavama i na ulici, što će se nesumnjivo dogoditi ukoliko se nešto ne promeni. Ukoliko izbori ne budu regularni, na taj dan imaćemo 200 000 ljudi ispred Doma narodne skupštine koji ne priznaju takve neregularne izbore i onda ćemo ući u nešto što ovom narodu i državu nije potrebno. Uvek je bolji dijalog vlasti i opozicije i normalni izbori“, zaključuje naš sagovornik.Izvor: Danas.rs