Српски Покрет Двери - Лого
Search
Zita Njari - Igić: Želimo da Srbija liči na Orbanovu Mađarsku

Ženska snaga Dveri obratila se u Novom Sadu, na Dan prisajedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje kraljevini Srbiji i Mađarima koji danas žive u Vojvodini.

Dragi prijatelji, dame i gospodo, želim da kažem samo tri stvari, koje treba da budu upamćene sa ovog mesta:


1. Pre skoro 100 godina u Deklaraciji o prisajedinjenju bilo je napisano sledeće između ostalog:

„Označenom teritorijom upravljaće se na osnovu načela potpune slobode i ravnopravnosti za sve narode. Svaki građanin ima neosporno pravo, da na svom maternjem jeziku opšti sa svima vlastima.“, odnosno


„Nesrpskim i neslovenskim narodima, koji ostaju u našim granicama, obezbeđuje se svako pravo, kojim žele da kao manjina očuvaju i razvijaju svoje narodno biće.“


Tako je bilo napisano, i mnogi moji sunarodnici, sigurno da su sa skepsom i nepoverenjem gledali na to što je pisalo, međutim danas posle skoro 100 godina, možemo reći da su manjine u Vojvodini i Srbiji uopšteno sa najvećim slobodama u regionu.

 2. I drugo, želela bih da uputim poruku mojim Mađarima.

Neka dobro razmisle koliko imaju prava Mađari u Srbiji, gde imamo i informisanje i obrazovanje na mađarskom jeziku, pa neka uporede sa pravima Mađara u Ukrajini, ili Erdelju. Moja deca uče sve predmete na mađarskom, a da li to mogu Mađari u na primer Koložvaru ili još jači primer u Zakarpatju, gde se ukida svako pravo na mađarski jezik, a to je zato što sadašnja Ukrajina ne poštuje mađarski identitet. Zato su svi Mađari ogorčeni, kad nas neko ne poštuje. A u Vojvodini se pravo Mađara na svoju posebnost poštuje, i na tome treba odati priznanje Srbima, jer poštuju manjine.

 


3. I treće, hvala titularnom srpskom narodu što želi saradnju sa Mađarima u Vojvodini, sa državom Mađarskom, sa mađarskom kulturom.

Kada se Dveri budu pitale Srbija će ličiti na Orbanovu Mađarsku, koja će 2018.-e posebno promovisati porodične vrednosti, zato, jer i mi imamo “srpskog Orbana”-  a to je  Boško Obradović.


Dan Prisajedinjenja – 25. novembar treba da bude državni praznik, jer mi građani Srbije bilo koje nacionalne pripadnosti zainteresovani smo za jačanje države Srbije.


Govor Zite Njari-Igić 25.11.2017. u Novom Sadu


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: