Српски Покрет Двери - Лого
Search
Ako hoćeš da uništiš jedan narod, izbriši mu istoriju

U decembru 2016. godine, kao rezultat inicijative koju su Dveri pokrenule sa meštanima Bistrice, postavljeno je spomen obeležje pukovniku Milivoju Stojanoviću Brki, komandantu slavnog Gvozdenog puka, koji je baš na ovom mestu junački izgubio život u početnoj fazi ofanzivnog dela Kolubarske bitke.

Nažalost, danas zaraslo u korov, ovo spomen obeležje prepušteno je zubu vremena. Članovi OO Dveri Lazarevac obišli su spomen obeležje slavnom pukovniku i uskoro će se pristupiti čišćenju prostora u neposrednoj blizini samog obeležja.

Sa pravom se postavlja pitanje da li opštinska vlast namerno ili iz nemara zaboravlja mesta koja su obeležila pobedničku istoriju ovoga kraja ili samo nastavlja komunističku tradiciju selektivne istorije, kao na primeru socijaliste Dimitrija Tucovića. Pogibiju Dimitrija Tucovića nekadašnje vlasti su decenijama koristile u propagandne svrhe, po kome u Lazarevcu nazive nose ulice, škole, biblioteke, sportski klubovi, dok su heroje poput Milivoja Stojanovića prepuštale zaboravu.

Vreme je da se nepravda prema svim junacima Kolubarske bitke ispravi i oni konačno dobiju zasluženo mesto u istoriji Lazarevca i Srbije.


Informativna služba Dveri u Lazarevcu
Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: