Bez drveća će nas vetrovi oduvati!

Dveri Subotice ni do sada nisu ćutale ali izgleda da sa ovakvom vlašću nemamo drugi izbor već da zajedno sa svim ostalim građanima branimo dostojanstvo i zakon od onih koji ga uzurpiraju

          Prošle godine na obilaznom putu oko jezera Palić desila se ekološka katastrofa, teško krivično delo, kada su N.N. lica posekla kompletan vetrozaštitni pojas ispred privatne vinarije „Petra“. Dveri Subotice su reagovale, tražili smo da se počinioci pronađu i kazne. Predsednik odborničke grupe SNS-a Stevan Bakić je za skupštinskom govornicom  izjavio da sudski organi rade svoj posao i obećao da će se uskoro saznati sve vezano sa taj slučaj. Javnost Subotice do dana današnjeg nije ništa saznala. Vlast je imala  mogućnost da pokaže na ovom primeru kako  štiti interese Grada i nikome ne toleriše krivična dela, definisana u Krivičnom zakoniku Republike Srbije. Da pošalje poruku građanima da se brine o našim javnim dobrima, jer, ako ona to ne čini ko će činiti.


          Sa gradnjom Akva parka na Paliću nemar  se ponavlja. Izvođači seku stabla stara i do sto i više godina, a kažnjenih nema i niko se ne uznemirava zbog toga. Ko je to dozvolio? Smatramo da su odgovorni nadležni u Gradskoj kući i lice koje je raspisalo javni konkurs za projekat Akva parka bili dužni da zahtevaju da  projektovani objekti ne ugrožavaju prirodu, staništa ptica, dugogodišnja stabla drveća.  Paliću je bio potreban projekat koji bi se uklopio u postojeći prostorni ambijent, bez ugrožavanja okoline.


          Ko će odgovarati za novu seču šume? Možda izvođači radova na projektu Akva park u ovom slučaju nisu krivi, jer su dobili projekat koga su se slepo držali ali su sigurno krivi za presečene instalacije kojima su građane Subotice ostavili bez mogućnosti korišćenja termalnog bazena ove godine. Oštećene instalacije nisu vratili u prvobitno stanje, a u toj odluci imali su punu podršku kabadahija iz lokalne vlasti.


           Gde su sada Labanovi takozvani ekolozi „Zeleni“ koji žure da se obrate javnosti kada dobiju sredstva od Grada? Kada u zelenim majicama u društvu naprednjačkog tabora čiste deo naselja koje je u nadležnosti JP „Čistoća i zelenilo“. Naravno da je izostala njihova reakcija jer su oni samo sluge vlasti a ne iskreni borci za očuvanje prirode.


          Kako se ne bi ponovio neki novi ekološki akcident ili krivično delo poput seče šume,  Dveri obaveštavaju naše sugrađane da  novim urbanističkim projektom Rekonstrukcija Gradskog stadiona postoji namera vlasti da opet izvrše atak na prirodu i seču velikog dela šume. Još jednom apelujemo na nadležne da imaju u vidu važnost očuvanja šume kao prirodnog dobra koji je u interesu svih građana, pa i atletičara Atletskog kluba Spartak.


         Ukoliko se lokalna vlast ne prizove pameti i projekat Rekonstrukcije Gradskog stadiona ne prilagodi potrebama građana Subotice i atletskog kluba Spartak, tada će Dveri Subotice pozvati sve ekološke organizacije, udruženja građana, građane i sve organizacija koje to požele, da se okupe, da svako zagrli po jedno stablo, da onemogućimo seču šume. Gradske vlasti su na potezu!


 

GrO Dveri Subotica