Српски Покрет Двери - Лого
Search
Bez jakog seljaka nema jake Srbije

O stanju u agraru, načinima kako može da se poboljša položaj seljaka, merama koje će Srpski pokret Dveri sporovesti, a koje su od strateškog značaja za oživljavanje sela i programu za poljoprivredu ove stranke, kao i o očekivanjima od formiranog Saveza za Srbiju u Sremskoj Mitrovici, za „Sremske novine“ govorili su Dragana Milićević, okružni koordinator Srpskog pokreta Dveri za Srem i član Poljoprivrednog saveta te stranke i Igor Skuratović, administrator Gradskog odbora Dveri Sremska Mitrovica i član stranačkog Saveta za poljoprivredu.

SN: Kakvo je po Vašem mišljenju današnje stanje u agraru?

– Smatram da je stanje u poljoprivredi značajno narušeno proteklih dvadeset i pet godina, sa tendencijom pada. Jedan od osnovnih razloga za to leži u tome što Srbija nema ozbiljnu strategiju razvoja poljoprivrede. Ona se menja kako se menjaju ministri poljoprivrede, a njihova strategija može se nazvati kultnim nazivom domaće serije „Selo gori, a ministar se češlja“. Preko niskih cena proizvoda i visokih inputa iz industrije crpi se dohodak iz poljoprivrede. Stoga ona ne može da reprodukuje proizvodnju u punom kapacitetu, niti proizvođač može da obezbedi dohodak približan dohotku u ostalim granama privrede. To je dovelo do potpunog kraha poljoprivrede i masovnih migracija iz sela u gradove, kao i demografsko pražnjenje čitavih poljoprivrednih područja, a znamo da bez stanovništva i radne snage nema ni poljoprivredne proizvodnje – kaže Dragana Milićević.


 

SN: Šta će Dveri uraditi da poboljšaju položaj seljaka?

– U proteklom periodu vladavine sadašnje koalicije stranaka na vlasti država uopšte nije bila pokretač agrara niti se time bavila. To su sve bile intervencije ad hok, a osnovne činjenice su potpuno zanemarene. Postojeći podsticaji za poljoprivredu su mizerni, a cene energenata i inputi su katastrofalno visoki. Osnova programa za poljoprivredu Srpskog pokreta Dveri se bazira na tome da mora da zaživi porodična politika, a to ne može da se desi bez vraćanja zemlje i vraćanja ruralnom razvoju. Stanovništvo koje je otišlo u grad, treba da se vrati na selo. Država mora postati pokretač razvoja celokupnog agrarnog ambijenta jer poljoprivreda mora da postane jedna od najprofitabilnijih grana privrede. U tom smislu Dveri će povećati budžetska odvajanja za poljoprivredu, koja su u ovom trenutku sramno mala. Sav novac koji se odvaja za stranog investitora biće preusmeren u domaću proizvodnju. Obnovićemo zadrugarstvo jer je to ključni oslonac sigurnosti domaćem proizvođaču. Povoljno kreditiranje i garancije da će biti otkupljeni ponuđeni viškovi i formiranje agrarne banke Srbije su samo neke od mera koje će Dveri sporovesti, a koje su od strateškog značaja za oživljavanje sela – kaže Igor Skuratović.

 


SN: Šta očekujete od formiranog Saveza za Srbiju u Sremskoj Mitrovici?

– Savez za Srbiju je nužno zlo u ovom trenutku i najači opozicioni savez koji je bio logičan da se formira u ovom trenutku, pa je bilo i razumnjivo da se to isto desi i na lokalu. Od Saveza se dosta očekuje u Sremskoj Mitrovici. Očekujemo potpuno ukidanje stranačkog zapošljavanja, kao i da naši sugrađani prepoznaju, da kao što i zaslužuju imaju alternativu i nadu, da u Sremskoj Mitrovici može doći do promena. Mi se nismo okupili da bismo smenili vlast u Sremskoj Mitrovici, već da bismo smenili politiku poniženja svih građana, naših komšija, prijatelja i porodica. Prešli smo sa reči na dela i dogovorili se oko zajedničkih tačaka i zajedničke borbe za normalan život svih naših sugrađana – ovako Igor Skuratović objašnjava očekivanja od formiranog Saveza za Srbiju u Sremskoj Mitrovici.

 


SN: Otkud Dveri u Savezu?

– Dveri su jedni od osnivača Saveza, i ako pažljivo pročitate svih trideset tačaka programa Saveza primetićete da je to u stvari program i politika Dveri. Borba protiv politike siromaštva koju sprovodi aktuelna vlast, slobodni izbori, nezavisni mediji, investiranje u domaću privredu, mere za podsticaj nataliteta i podršku porodicama, ispitivanja porekla imovine i pitanje Kosova i Metohije. Tu nema mesta ideološkim razlikama, to su pitanja koja se tiču svih nas. Upravo to daje nadu da u Sremskoj Mitrovici, kao i u celoj Srbiji može doći do promena – ističe Dragana Milićević.

 


SN: Šta biste poručili građanima Srema i Sremske Mitrovice?

– Najpre bih da im poželim srećne predstojeće praznike i da ih provedu u miru i blagostanju sa svojim porodicama. Želim im da se oslobode straha i shvate da je svaka vlast promenljiva i mora biti u službi građana. Zato ih pozivam da nam se priključe da zajedno vratimo život u svoje ruke – kaže Dragana Milićević.


– Nada postoji, kao i veliki potencijal i velika snaga za promenu. U Sremskoj Mitrovici vlast sigurno treba da se menja, a takođe treba da se poveća i medijski prostor u lokalu. Svima nam je u cilju da u narednom periodu u Mitrovici treba da se živi bolje i da se gradu vrati stari sjaj koji je imao 80-ih godina kada je bio veliki industrijski i vrlo cenjen grad sa više hiljada radnika, što danas nije slučaj.

 


Izvor: Sremske novine (27. str.), 26. decembar 2018.


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: