Boško Obradović na protestu u Čačku: Svi kao jedan do pobede

ČAČAK, 5. aprila 2019. (Beta) – U Čačku je večeras 12. put održan protest “Jedan od pet miliona” na kojem je oko hiljadu okupljenih građana zatražilo ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kompletnog državnog rukovodstva, kao i direktora RTS-a Dragana Bujoševića.

Jedan od organizatora protesta Radiša Ćeriman pozvao je okupljene da u subotu, 6. aprila “posete” TV Pink u Beogradu.


“Nadam se da će nas čačanskih seljačina i đilkoša, kako nas je rijaliti mag nazvao, biti u što većem broju”, rekao je Ćeriman.


Na protestu u Čačku govorili su potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, predsednik Narodnog pokreta Srba sa Kosova “Otadžbina” Slaviša Ristić, predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović i predsednik Dveri Boško Obradović.


Obradović je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je sve ujedinio protiv njega.


“Nema tog Srbina koji bi ujedinio Užičanina (odakle je rodom Sergej Trifunović) i Čačanina, Partizanovca i Zvezdaša, levicu i desnicu, one koji su za ulazak Srbije u EU sa onima koji su protiv, one koji malo više vole Rusiju sa onima koji malo više vole Ameriku, što govori o našoj solidarnosti , da svi kao jedan idemo bez odstupanja do konačnog pada Aleksandar Vučića sa vlasti, posle sedam godina diktature, laži, izdaje, lopovluka , kriminala , korupcije”, rekao je Obradović.
On je dodao da je situacija u državi “alarmantna” i da je došla do opasne zone u kojoj je predsednik svih građana Srbije spreman da pozove svoje pristalice da dođu u Beograd da se obračunaju sa pristalicama opozicije .


“Imamo predsednika koji javno priziva neku vrstu bratoubilačkog i građanskog rata, mi imamo Predsedništvo vladajuće stranke koje ovlašćuje Vučića da ne razgovara sa liderima opozicije. Sve to nam govori da naša vlast nije normalna”, rekao je Obradović.


“U ime kompletne opozicije vam obećavamo da onoga trenutka kada vidite da je televiziji Pink oduzeta nacionalna frekvencija, a da je Željko Mitrović u zatvoru, tada su se desile političke promene u Srbiji i tada konačno dolazi pravda u ovaj narod i državu”, rekao je Obradović.


Aleksić je rekao da sedam godina građani Srbije slušaju “bajke o boljem životu” i da su svi drugi krivi za stanje u državi.
“Mi nismo zaslužili da imamo predsednika koji nas naziva ološem, koji nas naziva nasilnicima, isti onaj koji brani i Jutku i Simonovića, ali smo isterali iz rupe i jednog i drugog, pa ćemo iz rupe isterati i Vučića”, rekao je Aleksić.


On je pozvao građane na protest protiv vlasti u Beogradu 13. aprila.


“Čujem da niko od prevoznika ne sme dati autobuse koji će 13. ići na protest u Beograd. E pa Vučiću, da ti kažem, ići ćemo ako treba i traktorima, ići ćemo peške, i vozom, pa ne možeš ugasiti narodni bunt, narod se podigao neće više da trpi tvoju bahatost, nevaspitanje i vulgarnost, nećemo dati da više uništavaš Srbiju”, rekao je Aleksić.


Ristić je rekao da je pre nekoliko da a prošlo 20 godina od NATO agresije na Srbiju i 20 godina od “okupacije” Kosova.


“20 godina sanjamo slobodu i posle 20 godina umesto da smo bliže tom cilju, na našu nesreću, ako nešto ne preduzmemo, ovih dana ćemo dočekati jedan neslavan, tužan jubilej – sedam godina okupacije Srbije od jednog čoveka”, rekao je Ristić.
On je rekao da ne želi da pominje ime čoveku koji je predsednik države, jer on to “ne zaslužuje”.


“Lažov, lopov, prevarant, veleizdajnik, kriminalac na čelu države, to su imena koja priliče njegovom karakteru i delu. Obećao je onima koji su ga doveli na vlast da će predati Kosovo i sada, kada mu curi vreme i rokokovi izmiču, cvili, kuka, navodno plače i sve druge optužuje za izdaju, da su svi drugi izdali Kosovo samo on navodno nije”, rekao je Ristić.


Trifunović je na početku obraćanja izrecitovao pesmu Vladislava Petkovića Disa “Naši dani” i rekao da je pesma napisana pre 110 godina, a njena aktuelnost i danas govori “da se mrdnuli nismo sa mrtve tačke”.


On je govorio o novoj političkoj kulturi u Srbiji i “pravu na različito mišljenje”.


“Dveri i Pokret slobodnih građana, Boško (Obradović) i ja, mi smo kao Crvena Zvezda i Partizan, večiti rivali koji su dva sveta i pokušavaju da u svakom duelu sportski pobede jedni druge. Međutim, kada Zvezdi i Partizanu zabranite da se takmiče, onda sport pada u drugi plan. Mi se danas borimo za naše osnovno, fundamentalno pravo da se sutra možemo na miru razlikovati,” rekao je Trifunović.


On je dodao da je, ma koliko čudno zvučalo kada on to izgovara, građanima Srbije neophodna nova politička kultura.
„Ajde da se ne delimo na patriote i izdajnike, kao što to rade neki nacionalisti ili na uzorne građane i fašiste, kao što to čine neki građani. Kad već ne može u Parlamentu, kad ne može između vlasti i opozicije, takav odnos moramo da ostvarimo mi, nas svih pet miliona”, rekao je Trifunović.


On je pozvao građane da ne veruju nijednom političaru koji pokušava da napravi podele u društvu “Ne nasedajte na jeftine i bedne fore politikanata, mi smo već previše podeljena zajednica, mi moramo da radimo na jedinstvu, mi moramo konačno da zaslužimo da postanemo zajednica. Mi i mamo istorijsku odgovornost da izlečimo ovo surovo, tri decenije masakrirano društvo”, rekao je Trifunović.


Njegov govor je često prekidan burnim aplauzima.


Na protestu je priređena izložba pod nazivom “Izložba SNS kriminalaca”, na kojoj su izloženi plakati sa likovima vladajućih ljudi iz SNS , među kojima je bio i gradonačelnik Čačka Milun Todorović sa tekstom o njihovim aferama.


Na okolnim stubovima bili su izlepljeni plakati na kojima je pisalo “Ostavka, Milune odlazi”.


Okupljeni građani su lepili flajere “sa Vučićevim lažima”. Na protestu je pored rok muzike koja je puštana sa razglasa, bio i ulični violinista koji je svirao kola.


Tokom obraćanja govornika prodavane su pištaljke i bedževi sa natpisima “jedan od pet miliona”, „mi ili on”, za po 100 dinara.


 

Izvor: Beta