Bratstvo „Jovan Bojović“ i Dveri Dragačevo na tradicionalnoj litiji u manastiru Stjenik

Na samom zalasku 2017. godine, tačnije 30. decembra, navršilo se 203 godine od mučeničkog stradanja naroda i ustanika Hadži-Prodanove bune iz 1814.godine, gde je većina stradalih Srba zavičajno pripadala šumadijskoj i žičkoj eparhiji. Bratstvo „ Jovan Bojović Kraljevo-Dragačevo“ već 13 godina neguje uspomene na zaboravljene srpske mučenike i grobove.

Godine 2004.  podigli smo spomenik dragačevskom Vojvodi iz Prvog srpskog ustanka, Miliću Radoviću, pred Hramom Sv. Trojice u Kraljevu. Godine 2009. podižemo spomen ploču Nikoli, sinu Hadži –Prodana Gligorijevića, u Raščićima kod Ivanjice. U 2011. godini, u Lisi  podigli smo spomen-česmu svešteniku Veljku Tankosiću, kao i još 8 spomen-obeležja na širokom prostoru između Drine i Ibra.


Bratstvo organizuje molitvena pešačenja i hodočašća do svetih i stradalnih mesta i održavanje parastosa palim i zaboravljenim srpskih žrtvama i mučenicima, iz proteklih nemirnih i tragičnih vremena.Svemu ovome prethodio je dugotrajan i sveobuhvatan istraživački rad o zaboravljenim događajima i ličnostima, u saradnji sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom, arhivima i muzejima širom srpskih zemalja.


Sve naše delatnosti Bratstvo je finansiralo od sredstava porodica koje ga sačinjavaju, te dobrovljonih priloga pojedinaca i bratskih udruženja.


Na samom kraju 2017. godine, uoči Svetih Igumana Pajsija i Đakona Avakuma, učinili smo tradicionalnu litiju sa vernim narodom dragačevskog, čačnskog i kraljevačkog kraja, na relaciji Kaona-Ježevica-Manastir Stjenik, gde smo prisustvovali bdeniju, zajedno sa našim bratskim udruženjima Ravnogorskim Pokretom , Srpskim Pokretom Dveri Dragačeva i Čačka, kao i sa Crkvenom opštinom Kaona.Zahvljujemo se staraocu Mananastira Stjenik, Igumanu Pajsiju,  što je i ove godine  omogućio da se u molitvenom duhu  saberemo na ovom svetom mestu.


Pozivamo sve nadležne Grada Čačka i Republike, kao i verujuće ljude iz vaskolikog srpstva, da se prilazni put do Manastira Stjenik, koji je veoma lošem stanju,  uredi, popravi i da bude na korist vernom narodu koji u sve većem broju dolazi na poklonjenje moštima Svetog Jovana Stjeničkog, koje se čuvaju u manastiru i vodi-Svetinji, nedaleko od Manastira.


Želimo svom vernom narodu srećne predstojeće Božićne praznika i Srpsku Novu godinu.S verom u Boga – za Kralja i Otadžbinu!

Bratstvo „Jovan Bojović Kraljevo-Dragačevo“

Jovan Radović Korda, pisac Viča, Dragačevo


OO Dveri Dragačevo