Српски Покрет Двери - Лого
Search
Bujanovac: Igranje sa statistikom na jugu Srbije

U listu Srpski telegraf objavljen je članak u kome je grafički prikazan netačan broj stanovnika u tri „sporne“ opštine na jugu Srbije.

Kako se Albanci nisu popisali 2011. godine to su samo iznete procene o broju Šiptara U bujanovačkoj opštini 61%, Medveđa 32% i Preševo 92%, što ne odgovara istini.

Pokret za Bujanovac, Odbor za ljudska prava iz Bujanovca i Zavičajni klub Bujanovčana u Beogradu preko 15 (petnaest) godina vodi borbu da se tačno utvrdi broj stanovnika u opštini Bujanovac. Kako nismo naišli na razumevanje države Srbije sami smo izvršili popis idući od kuće do kuće i utvrdili smo da u opštini Bujanovac živi 11 923 Albanaca (popisali se 244),12 989 Srba,  4 576 Roma i 258 ostalih, tako da ih nikako ne može biti 61%. Kod Medveđe se mnogo više preteralo. Tamo ih ima ispod 7%, dok ih u Preševu ima oko 95%.

Kada bi se R. Srbija ponašala odgovorno prema svojoj teritoriji, a ne podlegala pritiscima, do ovoga ne bi dolazilo. Nije umesno igrati se sa statistikom i ne razumemo kome to ide u korist.

S poštovanjem.
Svetislav Veličković,
Predsednik odbora za ljudska prava Bujanovac                                                                                                  

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: