Српски Покрет Двери - Лого
Search
Čačak: Novi Poslovnik onemogućava kritike na račun vlasti

Sa ovim vrućinama pred kraj juna stigao nam je konačno i dugo najavljivani predlog poslovnika Skupštine grada Čačka. Gromoglasno je Poslovnik bio najavljivan prošle godine u ovo isto vreme za kraj prethodne godine, potom i za početak iduće, ali evo tek sada smo udostojeni prilike da ga pogledamo i o njemu nešto pobliže kažemo.


Sama činjenica da je odborničkim grupama ostavljen svega dan i po za primedbe, dovoljno govori o zlonamernosti ovakvog predloga. Dobićemo oktroisani Poslovnik čiji glavni cilj nije poboljšanje rada gradske Skupštine, već onemogućavanje kritike i ućutkivanje svakoga koji ne ponavlja složno: AV, AV, AV.


Ne možemo da se ne zapitamo kako je moguće da, posle toliko vremena, predlog novog poslovnika izgleda kao da ga je sastavljala na brzinu i zbrda-zdola sklepala grupa nepismenih i priučenih pravnika, za potrebe svoje partijske družine. Samo se tako može objasniti mogućnost da pravni subjekat postaje dobra volja predsednika Skupštine, koji odlučuje čak i o izdavanju akreditacija novinarima! To je direktan udarac na slobodu izveštavanja i transparentnost rada lokalne samouprave, kojim se nadležnost predsednika Skupštine proširuje na pravo da novinare proglašava podobnima po ličnom kriterijumu.


Nikakvog opravdanja nema za uvođenje tzv. radnog kvoruma, koji propisuje obavezan kvorum samo u posebno za to određenom danu za glasanje, čime se bilo koja skupštinska rasprava u samom začetku obesmišljava, jer odgovornost za kvorum leži isključivo na skupštinskoj većini. Ovim postupkom se u stvari ide na ruku najnižim sebičnim prohtevima odbornika većine kojima interesi grada nisu bitni i ne dolaze na skupštinske sednice, u šta smo se mogli uveriti na prethodnim zasedanjima.


I pored toga, opozicija im je kriva za sopstvenu nesposobnost. Kažu, predsednik Skupštine je bio suviše tolerantan prema opoziciji. Klasična zamena teza, po principu: „Drž’te lopova“. Nismo mi krivi što oni ne znaju da upravljaju gradom, ne smeju narodu da kažu istinu da nemaju ni želje, ni volje ni znanja da vode Čačak, pa opoziciju krive za sopstvene promašaje.


Da nije opozicija kriva što vrh SNS u danu zasedanja ne može sopstvene odbornike da ubedi da se pojave na sednici?


Da nije opozicija za direktore javnih preduzeća postavljala megatrendovce, možda? Nameće nam se pitanje: koji su sledeći koraci i dokle će ići bahatost aktuelne vlasti u Čačku?

Informativna služba Gradske organizacije Dveri u Čačku


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: