Српски Покрет Двери - Лого
Search
„Čačanski masakr motornom testerom“

Slično parafraziranom naslovu poznatog horor filma, čačanska vlast – da li zbog neznanja, nekreativnosti, nezainteresovanosti ili animoziteta prema Čačku, ili, najverovatnije sve to zajedno – nastavlja da seče zdrava, višedecenijska stabla koje predstavljaju pravo bogatstvo za Čačak.

I to u gradu sa značajnim manjkom zelenih površina i kvalitetom vazduha ispod potrebnog nivoa ova nenadoknadiva bogatstva svake sredine se ne mogu kupiti niti zameniti jer je potrebno nekoliko decenija da „zasijaju punim sjajem“.

Stoga je veoma licemerno (ponovo) kada predstavnici gradske vlasti ovih dana govore o dodatnim merama zaštite stabala. Sigurno da je to bilo proračunato s obzirom na planiranu novu seču desetina zdravih stabala u centru grada.

Rekonstrukciju Ulice Veselina Milekića je potrebno uraditi ali nikako na način kako je to zamislila neuka čačanska vlast sa planiranom sečom drvoreda pored parka i drastičnim sužavanjem kolovoza. Sasvim sigurno je moguće isprojektovati rešenje koje će sačuvati drvored, sačuvati efikasni i protočni kolovozni profil, izgraditi novi trotoar i parking mesta i predvideti biciklističke staze. 

Naročito brine dodatno otežavanje vozilima hitne pomoći da na vreme stignu na intervenciju jer će morati dodatno da uspore svoja vozila i otežano će zaobilaziti druga vozila, a zbog predviđenog smanjenja širine kolovoza. Hitna pomoć (i bolnica) u Čačku je već dovoljno izolovana i veoma loše povezana sa većim delom Čačka zbog katastrofalne ulične matrice. Možemo samo da nagađamo koliko je bilo slučajeva sa fatalnim ishodom jer vozilo hitne pomoći nije moglo  da stige na vreme, ali sigurno da je takvih slučajeva bilo.

Kompromis u projektantskom rešenju između estetskog i funkcionalnog je moguć. Sve što je potrebno jeste imati ozbiljnu vlast koja će stvarno brinuti o interesima Čačka i njegovih građana, a ne kao, u slučaju Čačka imati vlast koja sad već predstavlja i bezbednosni problem.

Čačani, vreme je da ih menjamo, što pre, dok ne bude kasno.

Savet za zaštitu životne sredine
Srpskog pokreta Dveri u Čačku

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: