Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dobrosav Dević u Sr. Mitrovici: Danas se polaže najvažniji ispit

Dobro ti veče Sremska Mitrovico, koja već šest meseci protestuješ protiv ovakve nesposobne i nasilničke vlasti!

U ovom trenutku preko pedeset gradova u Srbiji zajedno sa nama ovde traži oslobođenje svih državnih institucija koje su u rukama jedne osobe, osobe koja maše sa svoje terase imaginarnim okupljenim ljudima. Osobe koja, na našu žalost, jeste predsednik države, a spreman je da trguje srpskom teritorijom, iako se zakleo na srpski Ustav da će štititi teritorijalnu celovitost i nepovredivost granica države Srbije. Tu izdaju ti nećemo dozvoliti predsedniče Aleksandre Vučiću. Institucije imaš u svojim rukama, ali legitimitet više nemaš! To smo ti pokazali i dokazali protestujući iz nedelje u nedelju širom gradova i opština Srbije!


Dok sam dolazio u Sremsku Mitrovicu setio sam se jednog srpskog pesnika, koji je napisao oko tri stotine pesama, među kojima nekoliko antologijskih. Uz to i dvadesetak novela i četiri drame. Govorio je mađarski, rumunski, nemački, francuski i ruski jezik pored svog maternjeg srpskog. Radio je i živeo u nekoliko gradova. Oženio se. Bio je na frontu u Prvom svetskom ratu. Verovatno se pitate koliko je godina živeo čovek, koji je sve ovo uspeo da ostvari? 75, 85 ili 90? Odgovor glasi: ukupno 24!


Zato generacijo moja ako ti je teško da završavaš fakultet, da radiš, da se boriš za svoj narod, da protestuješ zbog slobode i dostojanstva koji su nam ukradeni, zbog tiranije jednoumlja koja vlada, seti se svog vršnjaka pesnika Dušana Vasiljeva. Kako je on mogao sve to da postigne a da i mi ne možemo mnogo toga da uradimo. Nema opravdanja ni za jednog mladog čoveka koji danas nije na ulici u ovoj borbi sa nama! Danas se polaže najvažniji ispit, na kojem ne smemo pasti. To je životni ispit, ispit časti i poštenja. Ispit ljubavi prema svome narodu i državi.


Nije rešenje pasoš u džep i karta u jednom smeru, jer nema obećane zemlje van svoje zemlje! Zato je na svima nama da istrajemo, u ovoj borbi za pravedniju državu jer niko nam bolju budućnost neće doneti osim nas samih. Nama je sloboda oduzeta, ali slobodu ćemo izboriti, bez obzira na to koliko nas ovde danas ima jer će nas u budućnosti biti sve više i više. Na nama mladima ovaj svet ostaje i zato ne smemo biti neodgovorni. Sada slobodu osvajamo i za nas i za one koji se plaše da ustanu protiv tiranije. Za ovih šest meseci uspeli smo da probudimo svest i savest u narodu i da ga oslobodimo straha. Uspeli smo da rodimo sunce slobode, koje je u njima probudilo strah. Zato istrajmo dok naše svetlo ne potisne njihovu tamu! Živela Sremska Mitrovico! Živela slobodna Srbija!

 


Info služba Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: