Како видите Двери после десет година бављења политиком?

У претходним годинама бављења политиком Српски покрет Двери је израстао у стабилну политичку организацију изграђеног идентитета и интегритета, која заступа иста програмска начела као и на почетку политичког ангажмана. Дакле, нисмо мењали политичка уверења, а упорном борбом за правду и истину постали водећа опозициона снага, упркос сталним притисцима од стране режима, покушајима дискредитације Двери, као и небивалом медијском мраку. Никада нисмо сарађивали са представницима власти, било у локалу, било на републичкој политичкој сцени, нисмо се продали за неко радно место или функцију. Упорно смо пратили и критиковали рад власти, упозоравали на њихове афере, раскринкавали дилове, договоре и буразерску политику која се води на штету грађана. Колико пута смо, само, указивали на проблем криминала који под овом влашћу прожима све поре нашег друштва. Такође смо, нудили своје идеје и решења за многе проблеме који тиште обичног човека.

Да ли, ипак, у политичком програму Двери постоје неки отколони од изворне политике Двери?

Обзиром на то да сам дуги низ година присутан у Дверима, са потпуном сигурношћу могу да кажем да не постоји никакав дисконтинуитет у програмским начелима Двери. Можда смо у неким доменима извршили терминолошке измене и прилагодоли се савременим начинима комуникације или посветили више пажње неким новим темама које заокупљају пажњу наше јавности. И даље је основ наше политике породична политика, а родољубље, заштита националних интереса, поштовање традиције и вере стубови нашег свакодневног политичког промишљања.

До прошлогодишњих јунских избора били сте део Савеза за Србију, који је бојкотовао те изборе, а онда одлучили да самостално наступате у даљем политичком активизму. Да ли мислите да је то била добра одлука?

По нашем неком сагледавању ситуације у опозицији и даљим плановима опозиционог деловања сматрали смо да је дошао тренутак да Двери крену у своју самосталну политичку борбу. Један од разлога за такву одлуку је и формирање Удружене опозиције Србије, која за разлику од Савез за Србију, не почива на програмским начелима,тако да тада нисмо знали око чега се поново окупљамо. Али, ми нисмо прекинули комуникацију са остатком опозиције што се види и у учешћу наших представник у изради платформе за најављене преговоре са власти око поправљања изборних услова. Могу, такође, да похвалим претходну сарадњу са осталим колегама из опозиције окупљених у СзС за Чачак.

Како видите тренутну власт у граду?

Власт СНС у нашем граду је типичан пример политике коју ова странка спроводи у целој земљи. То је политика са мало испуњених обећања датих у предизборној кампањи, а чињења свега онога што није понуђено у истој, политика партијског запошљавања, купљених диплома, афера, нетранспарентног трошења новца из буџета, политика гашења домаћих предузећа, са најновијим примером Фабрике резног алата, политика урушавања пољопривредне производње, сакаћења животне средине, мењања урбанистичког идентитета града бесомучном, недовољно промишљењом градњом, политика повећања намета обичном човеку у виду раста цена комуналија и пореза. Оно што, такође, забрињава јесте што власт генерише и једну лошу атмосферу у нашем друштву, јер стално етикетира оне који другачије мисле, ствара поделе у друштву по разним темама, кроз прорежимске медије недопустиво блати и љага свакога ко се супротставља њиховој политици. Због свега овога не чуди тенденција да нам доста маладих одлази не желећи да живе испод нивоа људског достојанства. А, Двери само желе да овај наш град буде пристојно, уређено, пожељно место за живот.

Двери активно учествују у кампањи против усвајања најављених закона о истополним заједницама, закону о родној равноправности и забрани дискриминације. Сматрате да је то удар на традициналну породицу у Србији.

Тако је. Као покрет који у основ своје политике и свог програмског деловања ставља заштиту природне, традиционалне породице, нормално је да подигнемо свој глас. Сматрамо да је овакав предлог закона о истополним заједницама неуставан и незаконит и представља политичко наметање ставова мањине већинској Србији која гаји хришћанска морална опредељења. То представља директан удар на традиционални, природан брак као савез мушкарца и жене и саим тим и удар на наше породице. Зар нам већа брига у овом тренутку не би требало да буде борба против беле куге, финансијска растерећења и подстицаји вишедетним породицама да превладамо негативан природни прираштај и обезбедимо очување нашег становништва на целокупној територији Србије? Погледајте само у нашем крају колико су села опустела, читава домаћинства су нестала, а огњишта се угасила.

Како гледате на пандемију корона вируса и да ли је известан њен крај?

На ову пандемију гледамо као на једну пошаст која нема само медицински већ и економски, социолошки, психолошки и сваки други значај за све нас. Сматрамо да се у свему овоме глобално дешава један здравствени, али и руштвени и економски инжењеринг. Мислимо да у будућности ништа више неће бити исто као пре. Такође, сматрамо да власт у нашој земљи није адекватно одговорила на захтеве једне овакве озбиљне ситуације. Много је било неутемељених мера, контрадикторних ставова, свесног или несвесног дезинформисања, па и кршења основних људских права. Двери су јавно у неколико наврата предлагале одређене мере за борбу против короне, али није имао ко то да чује. Крај свему овоме је врло неизвестан и могуће је да ћемо још дуго носити маске, да се још дуго нећемо потпуно слободно кретати или путовати и да ћемо, нажалост, и дање зазирати једни од других.


ГрО Двери Чачак