Српски Покрет Двери - Лого
Search
dr Predrag Mitrović: „Drugovi“, bez istinskog pokajanja ne donosite vence na spomenik stradalim Leskovčanima

Bombardovanje Leskovca 6. septembra 1944. godine, ne samo da je jedan od najtragičnijih dana u istoriji Leskovca, već je to događaj koji je promenio lice i naličje jednog od tada najlepših i najvećih gradova – nekadašnjeg industrijskog, zanatskog, trgovinskog i bankarskog centra Srbije i gotovo trajno podelio stanovnike Leskovca.


I posle 73 godine, duhovi nevino stradalih Leskovčana bude se u njihovim potomcima, u potrazi za istinom i u želji da se o njoj progovori. Da se bezgrobne, nevine žrtve dostojno sahrane. Da zločinci priznaju greh i ispovede se Bogu i narodu. Da oni „drugovi“ koji zločin prećutaše i koji sebe ustoličiše u Leskovcu na krvi stradalnika, bar bez pokajanja ne donose vence na spomenik, na kome ni krst ne dadoše da se postavi.


Želimo da podsetimo da se ovaj događaj u Leskovcu po ustaljenom scenariju i višegodišnjoj „tradiciji“ odvojeno obeležava. S tim u vezi, ovom prilikom u ime istine i stradalih Leskovčana i njihovih potomaka molimo Gradski odbor SUBNOR-a Leskovca da ne polažu vence na spomen česmu stradalima, bez istinskog pokajanja za žrtvama, zamagljivanjem suštine događaja, omalovažavanja žrtava i višedecenijskog skrivanja uloge „drugova“ u razaranju i uništenju Leskovca.
Nakon liturgije i pomena u leskovačkoj Sabornoj crkvi, tačno u 12 časova i 16 minuta, kada je započeto besomučno bombardovanje Leskovca 6. septembra 1944. godine, delegacija Srpskog pokreta Dveri Leskovcu, položiće vence na spomen česmu nevino stradalim Leskovčanima u zločinačkom Američkom bombardovanju.


U Narodnom muzeju u Leskovcu će u sredu, 6. septembra 2017. godine, sa početkom od 19:00 časova dr Ivan Becić i dr Predrag Mitrović će održati tribinu iznoseći najnovije dokaze o razlozima i socio-ekonomskim posledicama ovog stravičnog razaranja Leskovca i zločina nad njegovim žiteljima.


 


dr Predrag Mitrović, potpredsednik Srpskog pokreta Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: