Да обнове моста и Трга нису завршене ни после 730, односно 450 дана и да за недељу дана улазе у трећу годишњицу, као и да грађани не заборављају да је прошло три године од поклањања нишког аеродрома казала је председница ГО Двери у Нишу Тамара Миленковић Керковић. Испред просторија Српске напредне странке подсетила је грађане и грађанке Ниша зашто је важно борити се за нишки аеродром, али и против свега лошег што је ова власт донела.

“Данас 22. јуна навршава се тачно три године од како је градска Скупштина, односно њени одборници дали својину града Ниша, тадашњи најуспешнији мали аеродром, “Константин Велики”. Поклонили га без икакве накнаде Републици Србији. Иначе, то је био аеродром који је у то време 2014. године када је био клинички мртав доживео готово 320 поцената раста и броја путника захваљујући нискотарифним летовима”, подсетила је Тамара Миленковић Керковић.

Грађани Ниша се, каже, сећају протеста и свих оних спинова који су пратили  предају аеродрома.

“Сваки Нишлија и свако у Србији зна да је нишки аеродром поклоњен јер је био успешан, јер је то била обавеза на основу концесијоног уговора, на основу заштитних клаузула корпорације „Ванси ерпортс“ да не би био сметња развоју београдског аеродрома под концесијом “Вансија”, казала је.

И после три године грађани памте све што им је тада пласирано као истина.

“Све лажи тадашње министарке Зоране Михајловић и тадашњег градског већа које је најпре донело одлуку о предаји аеродрома и градоначелника Ниша Дарка Булатовића, данас Нишлије памте, као што памтимо и имена свих одборника који су гласали за предају”, рекла је.

Приче које су тада сервиране јавности, каже Керковић, кретале су се од тога да је аеродром прерастао локалне оквире и да због тога мора да иде Републици и да није тачно да у уговору са “Вансијем” постоје заштитне клаузуле о заштити конкуренције, да ће се садржај тог уговора објавити, што до данас није виђено.

 “Још једна од лажи је била да ће се Нишу отписати дуг према Министарству одбране који је астрономски, а који се односи на земљиште на коме се аеродром налази и да ће се инвестирати милиони евра у проширења зграде, као и изградњу нове писте и контролног торња.”

Наводи да је данас ситуација са аеродромом лошија него претходних година и да се не може наћи финансијски извештај након 2019. године који би, према свему судећи, указао на пад пословања.

Нису се прославили ни нови представници власти, па тако и нова градоначелница Ниша и нови министар грађевине, Томислав Момировић настављају старим путем.

“Данас се наставља прича и са спалионицом коју ће Република поклонити Нишу а све то без цене која се зна, финансирана од прескупих кинеских кредита”, упозорила је.

Ова власт је, закључила је Тамара Миленковић Керковић, неспособна и удворичка, те само оштећује интерес града, а у прилог томе говоре последња постављења директора најважнијих предузећа, као и многе друге сличне одлуке.

 

Председница ГО Двери позива суграђане да потпишу петицију коју је расписала Национална коалиција за децентрализацију.