Dveri: A da ukinete i građane Subotice? Demokratiju ste već ukinuli!

Odlukom Skupštine grada Subotica o racionalizaciji mesnih zajednica, građani su uskraćeni za normalno funkcionisanje istih. Problemi koje građani imaju sada mogu prijavljivati samo određenog dana u precizno određeno vreme. U međuvremenu, ako im iskrsne bilo kakav problem u svakodnevnom funkcionisanju, moraće da se strpe. Nikome nije jasno kako je moguće da u pojedinim mesnim zajednicama novi službenici rade dva dana nedeljno po osam časova, a u drugim dva dana po četiri časa.

Paradoksalno je što je četvoročasovno radno vreme predvićeno za mesne zajednice sa daleko težom situacijom u pogledu izgrađenosti infrastrukture i drugih gorućih problema . Umesto sekretara sada je uveden pojam administrator,  koji u toku nedelje obilazi po tri mesne zajednice.


Administratori su neupućeni, ne poznaju stanje na terenu i jedino mogu da ubeleže pritužbe građana, a potom da se sa tim problemom konsultuju sa Predsednikom saveta mesne zajednice, nameštenikom vladajuće poltičke strukture. Iako je postavljen od vladajuće stranke, ni sam predsednik saveta MZ nema autoritet da isposluje rešenje problema, već pribegava takozvanim pištaljkama na gradskim internet portalima kako bi lokalna gradska vlast zbog pritiska javnosti obratila pažnju na dati problem.


Predsednik Saveta MZ, a još manje administrator ili građani, nemaju nikakv uticaj na odluke o izvođenju radova u sopstvenoj mesnoj zajednici. Svi radovi koji se u gradu izvode po mesnim zajednicama izvode se po veoma problematičnim kriterijumima. Krpljenje i asfaltiranje ulica vrši se mimo usvojenih prioriteta, a preko potreban gradski vodovod u većini mesnih zajednica ostaje samo pusta želja. Ovo je očigledan primer nakaradne naprednjačke demokratije.


Nedavno su Subotičani doživeli skandal da im se onemogući učešće u javnoj raspravi o  urbanističkim planovima ključnim za život u Subotici. Lokalna vlast je, doduše omogućila javni uvid u Gradskoj kući, u tišini, gotovo u tajnosti, verovatno očekujući da se niko i ne pojavi.


Mišljenje građana uostalom nije ni najmanje zanimalo skupštinsku većinu, koja po automatizmu usvaja sve odluke koje im čelnici SNS-a nametnu.


Isti bezobrazluk je ove nedelje ponovljen i sa Nacrtom plana za upravljanje otpadom u Subotici za period od 2018-2028.


Udruženja „Teras“  i „Cekor“  održala su okrugli sto sa ciljem prezentacije nacrta ovog plana, a na koji su došli i predstavnici vlasti. Puno kritika je bilo od strane prisutnih od osvrta na prethodni plan i ocenu njegove uspešnosti do predviđene cene troškova po domaćinstvu od 67,2 evra za koju nije priložena analiza cene.


Gradska vlast po svojoj bahatoj praksi nije  uzela u obzir ni mišljenje stručne javnosti, civilnog sektora niti građana na čiji život i budućnost se ove odluke donose. Jednostavno rečeno, napredna naprednjačka vlast je ukinula svaki demokratski vid odlučivanja, struku pa i zdrav razum, ukinula je očigledno i same mesne zajednice.


Iz svih aktivnosti lokalne gradske vlasti možemo sa pravom reći da su donešeni nacrti i planovi naprednjački, a ne subotički jer se nisu rukovodili interesima građana i nisu ih proverili i odobrili građani Subotice i struka.


Dveri Subotice oštro osuđuju napredno ukidanje mesnih zajednica, koje je započeto ukidanjem žiro računa, a finalizovano svođenjem mesne zajednice na prostor za podelu narodne kuhinje. Bahatim vlastodršcima preostaje samo još da ukinu i građane Subotice, pa da svoje naprednjačke planove donose samo za svoje članove.


 

Gradska organizacija Dveri u Subotici