Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri Beograd: Beogradska vlast potpuno otuđena od Beograđana

Ko još može da poveruje da će novim izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu nadležnost Grada biti da ”sprovodi mere i finansira projekte u cilju podsticanja nataliteta na teritoriji Grada Beograda”. Živo nas zanima koji su to projekti i mere, pošto za 5 godina naprednjačke vlasti u Beogradu, nikakvi pomaci u cilju podsticanja nataliteta nisu postignuti, naprotiv radili su sve suprotno. U prilog tome podsećanje da je Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu, proletos izjavio da grad nema obavezu da deci obezbedi mesta u vrtićima, jer nisu bebi servis.

Skandal prve vrste je da odbornici u Skupštini grada nisu videli predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu pre nego što je on otišao u skupštinsku proceduru po hitnom postupku. Izigravanje institucija je postao manir ove vlasti, pa zašto Vesić i kompanija to ne bi uradili i sa krovnim zakonom?


Decentralizacija Grada Beograda o kojoj govori otuđena ekipica iz Dragoslava Jovanovića je farsa, jer je izmenama zakona predviđeno:


da načelnik gradske uprave za svoj rad i za rad gradske uprave odgovara Gradskom veću. Skupština grada kao kontrolni organ više nije bitna. Opozicija ni slučajno ne bi trebalo da kritikuje rad gradske uprave, samo većnici iz vladajuće većine. Sve će biti po principu: ja tebi vojvodo, ti meni serdare!


ukida se gradski arhitekta, dok se Statutom grada može imenovati „pomoćnik gradonačelnika iz oblasti urbanizma“.


Gradonačelnik i Gradsko veće više neće imati obavezu da, najmanje dva puta godišnje, izveštavaju Skupštinu grada o izvršavanju odluka i drugih akata Skupštine grada.


Jasno je da od decentralizacije nema ništa, jer grad preuzima kompletnu infrastrukturnu mrežu od gradskih opština, a rubnim opštinama daje saglasnost za osnivanje javnih preduzeća. U slučaju naprednjaka to je bilo i za očekivati, jer nestručnost i bahaćenje po lokalu je toliko veliko da moraju nekako sami sebe da ograniče u lopovluku, tačnije da veliki ne dozvole da mali kradu bez njihovog znanja i udela.


Sve u svemu, Beograđani nakon usvajanja ovog zakona mogu samo da očekuju još veće bahaćenje ekipe okupljene oko Gorana Vesića i nastavak totalnog kolapsa u funkcionisanju grada.

 


Gradska organizacija Dveri – Beograd


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: