Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri Beograd: Deponija u Vinči zagađivač Dunava

Nedavno se desio slučaj samozapaljivanja organskog otpada koji je imao odjeka u javnosti zbog zagađivanja vazduha, ali je to posle više dana i pritiska javnosti ipak sanirano. Međutim, jedan problem koji je konstantan i koji pravi daleko veće i dalekosežnije negativne posledice je problem otpadnih voda sa deponije.

    Deponija u Vinči se prostire na površini od oko 68 hektara, dok je na raspolaganju ukupno oko 130 hektara. Višedecenijskim odlaganjem se stvorila velika akumulacija raznovrsnog otpada, kako organskog tako i neorganskog, a sa druge strane i čvrstog i tečnog, koje na više načina može zagaditi životnu sredinu.

    Po svom položaju deponija u Vinči se nalazi u kotlini između atara sela Vinča, Slanci, Veliko Selo i naselja Mirijevo, gde osobina terena i nadmorska visina omogućavaju oceđivanje i oticanje svih otpadnih voda u Dunav. S obzirom na prosečnu godišnju količinu padavina za grad Beograd, samo ta količina vode koja se procedi kroz sloj otpadnog materijala i zemlje, koja se naizmenično rasprostire po površini deponije, a na pojedinim mestima visina tog sloja iznosi i čak 40 metara (naravno, sa tendencijom porasta), dovoljna je da izazove pravu ekološku katastrofu. Naime, proceđivanjem te vode ona sa sobom nosi i raznovrsni neorganski rastvorljivi otpadni materijal sa jedne strane, a tako i organski koji može biti u raznim fazama raspadanja. Tu je još prisutan i otpad koji se odlaže u tečnom stanju. Priticanjem površinskih voda sa okolnih brda, a verovatno i aktiviranjem izvora vode koji se nalaze ispod sloja otpada, koji po prirodi terena vrlo verovatno da postoje, ta količina otpadne vode se još više povećava i tako otiče u Dunav na mestu koje se nalazi na nepun kilometar od početka sela Vinča.

    Gradska vlast mora da obrati pažnju na ovaj problem i zaustavi zagađivanje životne sredine. Postojeća vlast za četiri godine to nije uradila. Dveri obećavaju Beograđanima da će, ukoliko dobiju podršku na narednim gradskim izborima, pod hitno krenuti u rešavanje nagomilanih ekoloških problema prestonice.

Savet za zaštitu životne sredine Gradske organizacije Dveri Beograd

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: