Српски Покрет Двери - Лого
Search

Да ли Србија у којој чак 40% територије Београда нема канализацију, нема фабрике за пречишћавање отпадних вода, нема заштићена водоизворишта, нема све улице изграђене и асфалтиране, нема амбуланте у мањим срединама, треба да гради метро који је најлуксузнији и најскупљи на свету?

      Српска напредна странка је све претворила у обичну фарсу и то на начин да само задовоље правну форму и испоштују закон на папиру.

На јавној седници на којој се говорило о штетном пројекту „Метро“-а у Београду и о усвајању Плана генералне регулације шинских система у Београду, било је највише запослених у Градској управи као и челника Градских општина који су напунили салу, док је за грађане и стручне људе испред улаза у зграду постављена ограда и јако приватно обезбеђење Горана Весића.

Примедбе које су достављене од стране правих учесника и грађана, институција које су храбро иступиле против овог пројекта и истакнутих појединаца, међу којима су биле и Двери, говоре о незаконитом пројекту који није усклађен са важећим планским документима и имаће катастрофалне последице по саобраћај, урбанизам, екологију и културно-историјско наслеђе. Главне примедбе се односе на трасе метроа које су по Весићевом пројекту искључиво намењене за станаре “Београда на води“ и будуће станаре на непостојећем и још увек неизграђеном делу на Макишу. То је спајање две ливаде на којима ни до 2028. године када је планиран завршетак прве трасе, неће бити на почетним и крајним станицама ниједног путника. Кога ће они превозити и за кога праве метро?

[ngg src=“galleries“ ids=“476″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]Посебно је важан финансијски део који је за последње две године порастао са 2 милијарде евра на 6 милијарди евра. Важно је истаћи да овај износ неће бити коначан и да ће СНС задужити све грађане Србије без обзира што се метро гради у Београду. Јавност мора да зна да о овако важном пројекту, који ће отплаћивати цела Србија одлуку не може да донесе градска (СНС) власт у Београду ни по закону ни по величини и значају самог пројекта. И отуда је ова одлука и незаконита и нелегитимна и не треба да се спроведе, а прва наредна власт мора да је укине и одговорне казни.

Тражили смо да се врати траса која полази од Земуна, преко Новог Београда, центра града до Булевара краља Александра као прва и најзначајнија траса која би смањила број индивидуалних возила и растеретила саобраћај у овом делу града, смањила огромне гужве и омогућила брзи превоз до свих важних објеката који су на овој траси: факултети, центар града, Клинички центар, Скупштина Србије, градска кућа.

На самој седници председник ГрО Двери у Београду затражила је одговорност чланова Комисије за планове и присуство француске фирме „Ежис“ искористила да их обавести да је француској и кинеској амбасади упућено писмо Упозорења да у Србији не могу да раде оно што није по закону ни у њиховим земљама. Обавештени су и да ће ускоро француска јавност сазнати да француски председник и фирме из Француске у политичким пројектима желе да граде на земљишту које је водоизвориште и одакле се град Београд снабдева водом за пиће, као и да је неразумно подигнута цена коштања што указује на коруптивне радње.

Сви присутни у сали су саслушали захтев Двери да се ова јавна седница откаже као незаконита и позвала све учеснике да План ГР шинских система врате на почетак и ураде га у интересу грађана ове земље. Интерес нашег грађанина у планинском селу који нема асфалтиран пут, амбуланту, продавницу, пошту и неке минималне услове које имамо у граду, није да га Весић и остали задужују кредитима који ће бити између 2-3 хиљаде евра по домаћинству и који ће отплаћивати и њихови унучићи. И потпуно су у праву да они то не треба да плаћају нити сме да их ико задужи.

Градски урбаниста који је уједно и председник Комисије за планове Скупштине града у Београду је показао колико је по задатку на том месту али непоуздан обзиром да је Горан Весић морао да присуствује овој седници и остане до краја да га контролише. Према свима, а посебно према Дверима, понео се веома непрофесионално вређајући и говорећи како смо доставили политичке примедбе а не стручне. На крају седнице Горану Весићу је од стране председника ГрО Двери у Београду поклоњен транспарент на коме је писало: “Метро је СНС превара“ а градском урбанисти транспарент на коме је писало “Стоп криминалу и корупцији у граду Београду“.

Најважнија реченица коју су сами прочитали из нашег захтева је да нико од њих неће моћи да се сакрије иза СНС, већ ће бити лично именом и презименом одговорни због потписаних незаконитих и штетних одлука и пројеката.

 

ГрО Двери Београд

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: