Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri Beograd: Nacionalni park prirode ili luka?

„Beogradski Amazon“ u velikoj opasnosti.


U doba kada su informacije na velikim medijima strogo kontrolisane, samo zahvaljujući društvenim mrežama može da se sazna ponešto o problemima sa kojima se naš grad suočava. A za te probleme, uglavnom, najveću odgovornost snosi aktuelna gradska vlast.


Jedna od tema koja trenutno zaokuplja pažnju javnosti na društvenim mrežama je opstanak oaze prirode na svega 15 km od centra grada, uzvodno od Pupinovog mosta, poznate pod imenom Beljarica (Balaton ili Crvenka).


Udruženje „Liga za ornitološku akciju Srbije“ pokrenulo je akciju da se najvredniji rezervat prirode u gradu sačuva od namere da se na tom mestu izgradi luka, i predlaže da se napravi nacionalni park prirode.


Ono što smo mogli da saznamo iz njihove objave ne možemo nigde da čujemo. U ovoj oazi živi 136 vrsta ptica, od toga 108 strogo zaštićenih vrsta, zatim tu su 3-4 gnezdeća para belorepana, najvećeg orla Evrope, a oaza može da se pohvali i vidrom, divljom mačkom, kunom zlaticom i belicom, i drugim ugroženim divljim vrstama. Zbog guste šume, rukavaca i bara i raznoraznog biljnog i životinjskog sveta, ovaj deo je dobio nadimak „beogradska amazonija“.


Od ljubitelja prirode smo saznali da se pre nekoliko godina krenulo sa postupkom zaštite, i taman kad je trebalo da se Beljarica trajno zaštiti, predlog je 2015. godine povučen sa glasanja u Skupštini Beograda. Zašto? Razlog je najava iz 2016. godine da će 870 hektara prirode biti potpuno uništeno radi izgradnje nove luke unutar zaštićenog područja, iako se područje u postupku zaštite, po Zakonu o zaštiti prirode već smatra zaštićenim. A država ima obavezu da staništa retkih vrsta zaštiti po Bernskoj konvenciji.


Dakle, neko je smislio da se rukavci isuše, da se šume poseku, da na njihovom mestu izraste beton. Neko će napraviti ogromnu ekološku štetu da bi zaradio novac. Neko će uskratiti gradu velike prihode od ekološkog turizma da bi napunio svoje džepove. Neko je pod izgovorom razvoja u stanju da uništi oazu prirode, pokazujući time duboku nesvesnost za okolinu u kojoj živi. Da li je novac jedino merilo našeg uspeha?


Ovo je još jedna pretnja ideologa i izvršilaca neoliberalne ideološke mantre: sve se uništava zarad sticanja kapitala i bogaćenja prebogatih. Tome mora da se stane na put. Uvereni smo da ogromna većina Beograđana, koji znaju da misle glavom i koji nisu zaraženi stranačkim virusom koji se manifestuje u obećanju da će dobiti zaposlenje, deli naše mišljenje da moramo sve svoje snage da uložimo u zaštitu našeg grada od užasnih planova domaćih i inostranih tajkuna.


Beograd je grad sa dušom, a Beograđani ljudi sa posebnim osećajem za lepo i humano, i kada je u pitanju stara arhitektura, i kada treba da se obezbedi prostor za decu, i kada se pomaže nevoljnima, i kada se radi o zaštiti prirode.


Pozivamo sve Beograđane da ustanu i kažu NE korumpiranim i neukim političarima, pozivamo ih da svojim glasom na narednim izborima daju poverenje novim ljudima. Srpski pokret Dveri se obavezuje da će u narednom sazivu gradske Skupštine učiniti sve da zaštiti one delove Beograda koji predstavljaju njegova pluća i prirodne oaze, zarad budućnosti beogradske dece.


Savet za zaštitu životne sredine

Gradske organizacije Dveri Beograd


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: