Данас се одржава 30. седница Скупштине града Београда на којој ће нелегитимна скупштинска већина усвојити више одлука, које су мимо постојећих закона, што је постала пракса СНС-а. Они се понашају да су изнад свих закона и да њима нико ништа не може.

       Ми смо данас подсетили јавност да су Двери спречиле тзв. свечано отварање “квази уређаја за пречишћавање ваздуха“, и поново смо затражили да “исти“ буде уклоњен са најлепшег дела Кнез Михајлове улице јер нарушава лепоту самог центра града. Посебно нам смета што је ово, уствари, фиксна реклама за кладионице Моцарт које се рекламирају на самом уређају и да се не ради ни о каквом уређају за пречишћавање ваздуха.

Данас Градска скупштина града Београда по други пут усваја ребаланс буџета града за 2021. годину и најављује највећи буџет у историји града који ће износити чак 129 милијарди динара.

Ако су повећани приходи и имамо највећи буџет града, Двери су данас упитале:

  1. Зашто се град поново задужује код Европске банке за обнову и развој у износу од 5 милиона евра за решавање енергетске ефикасности града, ако нам је буџет града добар и данас се на овој седници повећава са 119 милијарди динара на 129 милијарди динара?
  2. Зашто се у овом ребалансу буџета, који је други по реду, поред тога што се повећава буџет града, планира и дефицит у износу од 6,6 милијарди динара?
  3. Зашто се издвајају додатна средстав за урбанизам и планирање града за више од 3,6 милијарди динара и о којим пројектима је реч, с обзиром да је урбанизам у граду уништен?
  4. Зашто се доносе нелегитмне и незаконите одлуке о усвајању Плана за постављање пловних објеката и Одлука о одређивању места за пловне објекте на водопривредном земљишту града Београда, ако су ове одлуке у супротности са Законом о водама?
  5. Зашто се дозвољава усвајање нових Планова детаљне регулације и Урбанистичких планова и то у деловима града где остајемо без зеленила и где се на овај начин узурпирају постојеће зелене површине на којима ће нићи зграде од 8-9 спратова, без икаквог садржаја око самих зграда, без зелених површина, паркова, паркинга, простора за децу?
  6. Зашто се тек сада и то након доласка Александра Шапића у Српску напредну странку, усваја План детаљне регулације за део код Тошиног бунара на Новом Београду и због чега је овај план био у фиокама града, а носи датуме из 2020. године а не од сада? О чему се ту ради и какаве то везе има са доласком Александра Шапића у СНС?
  7. Зашто се не зна где све иде новац и зашто се новац из буџета не користи за решавање еколошких проблема у граду, који су све већи?
  8. Зашто се наставља дивља градња у ужој зони санитарне заштите на Макишком пољу и поред обећања градског урбанисте да ће то спречити и те објекте порушити а он уствари и не зна где се они уопште налазе?

Двери се противе усвајању Планова детаљне регулације, Урбанистичких планова, незаконитих одлука, посебно се противимо ненаменском трошењу новца из буџета града Београда и тражимо одговорност челних људи града.

То су Горан Весић, Зоран Радојичић, начелник Градске управе, начелници, секретари и помоћници секретара свих Секретаријата у граду, директори свих Јавних предузећа, директори и запослени у Заводу за заштиту споменика и у свим другим установама који својим (не)чињењем, урушавају правни поредак Републике Србије.

Двери траже њихову одговорност и позивамо тужилаштво и полицију да покрену поступке против свих одговорних лица у граду јер је ситуација и са буџетом града и функционисањем града катастрофална.

[ngg src=“galleries“ ids=“414″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Градска организација Двери у Београду

 

Видео прилог можете погледати овде: