Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri Beograd: Odužimo se beogradskim dobrotvorima

Gradska organizacija Dveri Beograd smatra da svi zaslužni Beograđani moraju da nađu mesto u našem kolektivnom sećanju.

Istorija ne počinje od nas, ali se često dešava da savremene generacije zaborave svoje pretke i ugledne članove društva koji su se u svoje vreme pokazali kao veliki dobrotvori.

I u našem Beogradu dešava se nešto slično. Iako ima primera da su kuće poznatih Beograđana obeležene, te da za neke postoje i spomenici, ima, nažalost, i primera da su neki zaboravljeni ili nisu dobili dostojno mesto u našem sećanju. Jedna od takvih ličnosti je Cvetko Jovanović, veliki dobrotvor sa Zvezdare.

Cvetko Jovanović je poznat najviše po kafani koju je narod nazvao po gazdi – „Cvetkova mehana“. Ali je manje poznato da je on učinio mnogo za svoj grad. Na primer, Cvetko je sproveo struju do tog dela grada i postavio šine za tramvaj, a zbog izgradnje naselja Kralj Aleksandar bio je nosilac Ordena Svetog Save petog reda.

Cvetko nije ostavio žive potomke, i svoje imanje je zaveštao u od njega osnovani „Fond Cvetka Jovanovića i žene mu Stefane“. Ukupna vrednost imovine, od koje je najveći deo pripao Fondu, 1938. godine je iznosila preko milion ondašnjih dinara.

Cilj osnivanja i zadaci Fonda svedoče o plemenitosti duše ovoga čoveka. Cvetko Jovanović je namenio deo novca iz Fonda za pomoć Crkvi, obdaništima, Društvu za podizanje hrama Svetog Save, siromašnima, školama…

Posle Drugog svetskog rata dobar deo imovine Cvetkovog fonda je nacionalizovan.

Cvetku Jovanoviću se država nikad nije odužila za njegovu plemenitost, ali je ostao upamćen u narodu. Svi Zvezdarci i veliki deo Beograđana znaju za njega, ali on zaslužuje mnogo više.
Opštinska organizacija Dveri Zvezdara pokrenula je inicijativu sa sledećim zahtevima:

1.      Promena zvaničnog naziva pijace Zvezdara u Cvetkova pijaca“;

2.      Otvaranje platoa Cvetko Jovanović preko puta Cvetkove pijace i postavljanje biste Cvetka Jovanovića na istom;

3.      Održavanje krosa učenika osnovnih i srednjih škola na teritoriji opštine Zvezdara koji bi se zvao Trofej Cvetka Jovanovića i bio tradicionalnog karaktera;

4.      Pokretanje humanitarnog opštinskog fonda Cvetko Jovanović (po modelu koji je  Cvetko Jovanović ostavio za života);

5.      Promena naziva ulice Slobodanke Danke Savić u ulica Cvetka Jovanovića, kako se ta ulica ranije zvala.


Gradska organizacija Dveri Beograd smatra da svi zaslužni Beograđani moraju da nađu mesto u našem kolektivnom sećanju.


Savet za kulturu

Gradske organizacije Dveri Beograd


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: