Да ли се СНС одужује својим спонзорима путем усвајања Планова и давањем дозвола за градњу у најелитнијим деловима града Београда, не презајући да то буду и највредније културно-историјске целине?

       Српски покрет Двери  указује и обавештава  јавност да је данашња  31. седница Скупштине града Београда један криминални чин због кога би полиција и тужилаштво морали одмах да реагују. На дневном реду ове седнице је чак 12 Планова детаљне регулације, који су сви важни и сви су на један криминалан, незаконит начин, без поштовања законске процедуре предложени и данас ће, на жалост, сви бити усвојени. Ови планови су уствари, темељи неких нових високоспратница, “старих и нових спонзора и функционера СНС“,  којима се СНС одужује давањем дозвола за зидање нових зграда  у централним градским општинама: Врачар, Стари град, Савски венац, Звездара, Вождовац, Нови Београд, итд. Ово је обиман материјал и за одборника који је у струци и који се професионално бави плановима, а камоли за остале одборнике. То значи да је овај материјал само формално-правно достављен одборницима а они о томе осим што немају времена да га проуче, што нису из струке и не смеју да било шта питају, о њему неће ни расправљати, тако да је велика одговорност и на њима за даље уништавање Београда.

Двери интензивно прате рад Комисије за планове коју чине: председник комисије Марко Стојчић, који је уједно и градски урбаниста, заменик председника Комисије за планове Бранислав Поповић, чланови: Милица Негић, Предраг Мињевић, Предраг Чолић, Небојша Мињевић и Ђорђе Милић и прикупља доказе за све њихове незаконите радње и поступке.

Посебно указујемо јавности и грађанима Београда на незаконитом поступку израде и усвајања  ПДР за Косанчићев венац  и позивамо полицију, тужилаштво и све друге институције да реагују јер је овде у питању чист криминал и намештање стамбене градње у најелитнијем културно-историјском и најзначајнијем делу Београда, на Косанчићевом венцу који је уједно и заштићена просторно културно-историјска целина  из 1971. године и  културно добро од великог значаја од 1979. године.

Како се из саме документације која је достављена одборницима  види, овај ПДР за Косанчићев венац, уствари је само  параван за стамбену градњу иза којих стоје предузећа  “Maison Royal“ и  “MD International“. Увидом у АПР-у сазнајемо да је сувласник компаније  “Maison Royal“ са 50% власничког капитала  наш спортиста Дејан Станковић, а власници компаније “MD International“ браћа Мицић, који су платили ПДР за Косанчићев венац,  где је предвиђена градња 20.800 м2 стамбеног и другог простора. Позивамо све учеснике у овом поступку а посебно ове две компаније да се повуку из незаконитих радњи градске власти, јер ће у супротном и сами бити саучесници у овом криминалном чину.

Осим што је темеље за доношење овог плана поставила претходна власт, ова СНС  власт у Београду оличена  у лику Зорана Радојичића, Горана Весића, а по чијем налогу ради градски урбаниста Марко Стојчић и чланови Комисије за планове, заједно са претходним градским урбанистом Милутином Фолићем, директно је одговорна за уништавање Београда, културно-историјских целина, за све издате дозволе за градњу и лично и материјално ће одговарати и бити лустрирани. У том криминалном ланцу је свакако и Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове, Секретаријат за заштиту животне средине, као и Секретаријат за саобраћај и остали секретаријати, ту су и сви директори јавних предузећа и запослени који су издавали сагласности на Планове за које би и обичан човек рекао да то не сме да се ради.

Ово је прво  што би Двери урадиле доласком на власт у Београду,  да се материјално и затворски  казне и лустрирају кривци, да се пониште сви незаконито усвојени планови и да се одлуком забрани градња на свим постојећим зеленим површинама у граду и исте заштите од даље узурпације и уништавања.

Двери подсећају да је од самог раног јавног увида ПДР за Косанчићев венац прекршен Закон о планирању и изградњи и да се није поштовао Правилник о садржини, начину и поступку доношења урбанистичких и планских докумената у поступку доношења овог и других Планова. Али највеће кршење закона је урађено у периоду Јавног увида 2020. године, када, горе поменута Комисија за планове и Секретаријат за урбанизам сами повлаче ПДР за Косанчићев венац са јавног увида и о томе обавештавају јавност. Тада су рекли: “прво 3Д приказ па Јавни увид“, односно да се из урађене макете види уклапање неуклопљивих будућих стамбених објеката који покушавају да се „угурају“ у најстарију културно историјску целину Косанчићев венац која је уједно и заштићено културно добро.

Марко Стојчић, Горан Весић и сенка од градоначелника кога нико ништа не пита а одговараће за све њих заједно Зоран Радојичић, повлаче ПДР за Косанчићев венац са Јавног увида уз образложење да ће овај План или претпети значајне промене и бити враћен на техничку контролу  или ће се наставити започети процедура. И у једном и у другом случају то је наставак Јавног увида или нови Јавни увид у трајању од 30 дана.

И као да је наступила сенилност, сви горе поменути и одговорни, који су костур овог зла у Београду, заказују јавну седницу за 17. децембар 2020. године без поновљеног или настављеног јавног увида. Понашају се као да се ништа није десило и као да је јавни увид био завршен без икаквих проблема. Прва та незаконита седница од 17.12.2020.године отказана је  захваљујући активностима Двери и још неколико удружења грађана, али они нису стали и 29.07.2021. године опет су заказали седницу и тактиком ћутања – “ ти причај шта хоћеш и колико хоћеш, ја ћу да одслушам, видећу колико ми је новца на крају дана легло на рачун и/или на руке“ и тако су и одржали ту незакониту седницу.

Сви кораци, почев од промене које су настале након раног јавног увида и за време јавног увида  ПДР за Косанчићев венац, су незаконити и криминални и основ за поништавање овог плана. Тако је и са свим осталим плановима, због чега тражимо неусвајање истих и поништавање одмах након смене СНС власти у Београду.

Тражимо од свих, да сви заједно  учинимо све да се Београд сачува и као уређен преда наредним генерацијама, а не уништи.

 
[ngg src=“galleries“ ids=“457″ display=“basic_slideshow“] 

Радмила Васић

Председник ГрО Двери у Београду