Српски покрет Двери позива Тужилаштво и МУП РС да под хитно ухапсе заменика градоначелника града Београда Горана Весића и градоначелника Зорана Радојичића. Тражимо и оставку министарке за заштиту животне средине Ирене Вујовић и одговорност челника градске управе града Београда.


       За рубрику веровали или не: у центру Београда, на почетку Кнез Михајлове улице постављен је уређај за пречишћавање ваздуха на коме се рекламира кладионица Моцарт.

Српски покрет Двери је спречио тзв. „свечано отварање“ уређаја који пречишћава ваздух на мањем простору Кнез Михајлове улице, на коме су требали да присуствују  Горан Весић и  Ирена  Вујовић, министарка за заштиту животне средине. Званично отварање је уз позив више десетина званица требало да буде у 10.30 часова уз једну једину телевизију која је позвана, а то је ТВ Пинк.

Саборци, симпатизери Двери и грађани поређани око овог уређаја уз транспаренте “Ухапсите Весића“, “Весићу одлази“ нису дозволили да се један овако скарадан догађај користи за саморекламирање Горана Весића и Ирене Вујовић када нам је Београд и Србија загађена на сваком кораку. Ово је иронија и лицемерство СНС, посебно Зорана Радојичића и Горана Весића који трошећи ненаменско буџет града Београда добијају донацију у виду пречишћивача ваздуха од кладионице Моцарт, уместо да новац из буџета усмере на системско решавање еколошких проблема у Београду. Градску власт не брине то што је ваздух загађен у читавом граду, не само на почетку Кнез Михајлове улице, што наша деца немају уређене паркиће и паркове, што грађани поново бране Пети паркић на Звездари од бетонирања, што на левој обали Дунава грађани немају канализацију, да канализације нема не само у приградским него и у градским општинама као што је Врачар, да нам секу дрвеће на сваком кораку, да на свакој зеленој површини никне нова зграда од  8-9 спратова, што немамо тротоаре, уређене саобраћајнице, што је град комплетно неуређен, прљав и блатњав, то све нема везе, важно је сликати се поред уређаја за пречишћавање ваздуха у центру Београда, који је донација кладионице Моцарт и који делом своје  површине, на ударном месту рекламира управо ту кладионицу.

Српски покрет Двери захтева:

  1. Да због ненаменског трошења новца из буџета града Београда, Тужилаштво и МУП РС ухапсе Горана Весића и Зорана Радојичића;
  2. Да министрака заштите животне средине Ирена Вујовић поднесе оставку;
  3. Да се уклони уређај постављен на почетку Кнез Михајлове улице јер нарушава културно, историјску и архитектонску целину самог центра града;
  4. Системско решавање еколошких проблема у граду, које ова власт обећава 9 година кроз 43 мере и са предвиђеним новцем од 6,5 милијарди евра из буџета града Београда за 5 година.

Ове 43 мере предвиђене само на папиру од стране СНС требале су да смање аеро загађење у целом граду, али ниједна од тих мера није спроведена а новац из буџета се трошио ненаменски на друге послове и пројекте који су само параван за извлачење новца.

Подсетићемо само неколико препознатљивих превара, које је градска власт, а посебно Горан Весић,  изрекао од 2018. до 2021. године приликом усвајања буџета града Београда:

и много тога још, а што се односе на секторе саобраћаја, енергетике, зеленила, индустрије, комунална хигијене и комуникације са грађанима.

Од ових мера ништа или скоро ништа није урађено, неке нису ни у плану за реализацију јер су и предвиђене само да би се њима махало испред грађана, а не да се реализују. Сада се поставља питање: Где је новац из буџета који је био предвиђен и намењен за спровођење и реализацију ових мера, на који начин је потрошен, где је одговорност градске управе и градске власти, а посебно градоначелника и заменика градоначелника?

Због свега наведеног тражимо да се под хитно ухапсе Зоран Радојичић и Горан Весић, испита одговорност начелнице градске управе Сандре Пантовић и министарке заштите животне средине Ирене Вујовић, као и да се испита одговорност свих начелника, секретара и помоћника секретара у Секретаријатима, због катастрофалног стања у граду Београду.

 

 

ГрО Двери Београд