Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri Bujanovca i Vranja u poseti Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Preševu

Na Mitrovdan, 8.11.2018. godine, petočlana delegacija Srpskog pokreta Dveri iz Bujanovca i Vranja, posetila je Hram Svetog velikomučenika Dimitrija u Preševu, sagrađen u 19. veku. Ona je u ime Pokreta, i predsednika Boška Obradovića, koji je zbog obaveza bio sprečen da lično prisustvuje, preuzela kumstvo za slavu za narednu 2019. godinu.Svetu Liturgiju je služio Njegovo Preosveštenstvo episkop vranjski Pahomije. Posle toga, u prisustvu velikog broja vernika, a posebno učenika iz Preševa, usledila je litija oko hrama i lomljenje slavskog kolača.
Praznik Svetog Dimitrija kao svog zaštitnika proslavila je i Osnovna škola Vuk Karadžić u Preševu čiji su učenici priredili prigodan program povodom Dana škole i hramovne slave koji je izveden u porti hrama. Crkvena opština Preševo, zajedno sa kumovima ovogodišnje slave, priredila je trpezu ljubavi za sve prisutne.
Obeležavanje hramovne slave Svetog velikomučenika Dimitrija u Preševu od ogromnog je značaja za život malobrojnih Srba i vernika preševske parohije. Njegov opstanak i opstanak crkava u selima Trnava, Čukarka, Reljan i Oraovica, na području opštine Preševo, predstavlja kamen temeljac opstanka malobrojnog srpskog naroda na ovim prostorima kojeg je država odavno zaboravila.


Srpski pokret Dveri se ne odriče ni jednog pedlja svoje teritorije i to pokazuje na delu.


 

OO Dveri Bujanovac i Vranje


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: