Скоро две седмице је прошло од последњег акцидента у компанији „Слобода”, а још увек се званичнио не објављују резултати истраге која треба да расветли све чињенице у вези са могућим узроком експлозија у овом предузећу. Зебња и страх међу грађанима Чачка је и даље присутна, спекулације о могућим узроцима су бројне, од неодговорности појединаца до могуће диверзије.

       Градска организација Двери у Чачку апелује на надлежне да што пре установе узроке експлозија у ноћи између 3. и 4. јуна, у којима, Богу хвала, није било страдалих, али које су натерале многе суграђане, нарочито оне са пребивалиштем у непосредној близини „Слободе”, да се евакуишу и ноћ проведу на улицама или код пријатеља и родбине. Тражимо да се јавно изађе са резултатима истраге, укаже на могуће кривце и исти позову на одговорност.

Такође, тражимо одговоре и на бројне нејасноће које су пратиле ове догађаје. Зашто се, ни једног тренутка нису огласиле сирене за узбуњивање? Да ли је непосредно пре експлозије примећено присуство неовлашћених лица испред компаније и која су то лица? Зашто је полиција забрањивала мештанима из најближег окружења „Слободе”, чија имања су претрпела штете током експлозија, да дају изјаве за медије о овим догађајима? Зашто се у јавност износе различите информације о врстама производа који су се налазили у изгорелом магацину? Зашто се сумња да безбедност у самој компанији није на највишем нивоу?

Подсећамо да су се у скоријој историји „Слободе”, експлозије или пожари дешавали у неколико наврата и то у јануару 2003. године када је троје радника повређено, па у два наврата 2010.године са једним повређеним, затим 2013.године када су две раднице повређене, као и 2016. и 2019. године, углавном јер производни погони нису били довољно обезбеђени.

Овакви догађаји се не смеју заташкавати, морају се објективно и темељно преиспитати, у овоме политичка припадност никоме не сме бити заштита и никога не сме аболирати од евентуалне одговорности. Сетимо се само страшне трагедије у предузећу „Милан Благојевић” у Лучанима 2017. године за коју још увек нико није одговарао, а оптужен је директор предузећа близак владајућој Српској напредној странци.

 

Информативна служба Српског покрета Двери Чачак