Српски Покрет Двери - Лого
Search

Да ли је Милун Магистар Тодоровић – као члан Председништа где се о свему одлучује – учинио било шта да спречи прекомерни и неконтролисан промет угља лигнита као главног загађивача ваздуха? Да ли је барем на територији Чачка спречио дистрибуцију овог, доказано великог и опасног загађивача? Да ли и даље тврди да Чачак има одличан ваздух, иако смо међу 20 градова у Европи по стопи загађености ваздуха и да ли ће и даље намерава са сече столетне шуме и остало дрвеће? Да ли, осим домаћинстава, и неке топлане и котларнице у Чачку користе овај угаљ?

        Сада је већ јасно да је главни узрок загађености ваздуха прекомерна и неконтроолисана употреба сировог лигнита, угља веома лошег, екстремно штетног по здравље. Према сведочењу директора научно-истраживачког центра „Петница“, покрај Ваљева, масовна експлоатација и диструбуција индивидуалним домаћинствима је почела пре око четири-пет година. Важно је знати да је ова врста угља веома лошег квалитета и да се користи само у одговарајућим пећима, као што су термо-електране. Зато је некада био забрањен за коришћење у домаћинствима због изузетно штетног утицаја на квалитет ваздуха.

Још већи проблем су термоелектране и индустријска постројења који користе овај угаљ, а без икаквог надзора испуштају у ваздух сагореле материје, сумпор-диоксид, без филтера односно постројења за пречишћавање сумппор-диоксида, који се касније у ваздуху трансформише у секундарне ПМ честице. Када нема државе, нема ни инспекције. Када нема инспекције, нема ни нормалног ваздуха.

Не мислимо да је градоначелник Чачка задужен да контролише криминал и корупцију у ЕПС-у, али очекујемо да Милун Тодоровић, члан Председништва СНС-а искористи тај положај и спречи очигледно тровање грађана Чачка и Србије. Јер, у банана-држави као што је Србија, одлуке се не доносе у ресорним телима извршне власти, већ у владајућој странци и код њеног председника.

Са доласком лепшег времена и квалитет ваздуха ће природно бити бољи. Не сумњамо да власт планира да искористи ту чињеницу и прикаже је као свој успех. Али Двери неће заборавити на овај горући проблем Чачка који ће, очигледно, бити све израженији, нарочито у наредним грејним сезонама.

 

Информативна служба Српског покрета Двери у Чачку

Фото: Озонпресс

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: