Dveri Čačak: Zdrav život – ničija briga

Dok se Čačani ovih dana bude uz zvuke motornih testera, pred čijom snagom padaju višedecenijska stabla, gradsko rukovodstvo pokušava da prikrije zločin pompeznom sadnjom „prutića “ na Ljubić keju. Srbija je najsiromašnija zemlja u Evropi i ima najzagađeniji vazduh na Balkanu, a Čačak najzagađeniji grad u Srbiji kada je reč o izduvnim gasovima. Dokaz za naše tvrdnje pronalazimo na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine (sepa.gov.rs ).

Neverovatno ali istinito, i pored ovakvih podataka, Milun Todorović i SNS nastavljaju sa sečom višedecenijskih stabala koji imaju značajnu ulogu u zaštiti Čačana od pomenutih izduvnih gasova.

 


Tabela koncentracije NO2, azot-dioksid, (izduvni gasovi) po gradovima (Izvor: Vazduh 2017)


Pored navedenog, po treći put se u kratkom vremenskom intervalu rekonstruiše nadvožnjak na obilaznici oko Čačka, saobraćaj ponovo usmerava kroz sam centar grada i tako dodatno zagađuje vazduh. Gde je ovome kraj?

 

Ovo je direktna posledica potpune nebrige gradske vlasti i loših urbanističkih rešenja, stoga pitamo gradsko rukovodstvo:

1.                   Da li je prioritet trebalo da bude izgradnja ulice 10 i drugih novih saobraćajnica koje bi rasteretile centar grada od vozila ili šminkanje ulice Veselina Milekića? Čiji se lični interesi zadovoljavaju pomeranjem prioriteta?

2.                   Koliko ste novih, zelenih površina u gradu uredili?

3.                   Za koliko su se smanjile zelene površine u gradu, samo tokom vaše vlasti?

4.                   Koliko desetina (stotina) višedecenijskih stabala u gradu ste posekli?

5.                   Da li ćete konačno sprečiti trovanje Zapadne Morave?

6.                   Da li ste uradili bilo šta da bi vazduh i životna sredina u Čačku bila, makar malo čistija?


Zbog svega navedenog, Srpski pokret Dveri traži ličnu odgovornost nosioca vlasti (gradonačelnika i njegove pomoćnice), koji osim što arče pare građana i završavaju sebi šeme i kombinacije, ne preduzimaju ništa na poboljšanju kvaliteta života građana grada Čačka, naprotiv.

 


GrO Dveri Čačak