Након скандалозне изјаве представника Завода за јавно здравље Чачак очигледно је да ће градска власт подредити здравље Чачана својим страначким интересима. Јер, како другачије оценити изјаву да „Чачак није град који има проблем са ваздухом“ и поред очигледне, чак и голим оком видљиве, загађености ваздуха, осим као облик притиска власти на јавне институције. Ми заиста не бисмо да пресуђујемо, већ да расуђујемо. Али, просто је невероватно да институција која би прва требало да открије овај проблем, наводно не види оно што сви видимо, осећамо и трпимо.

     Јасно је да актуелна власт одавно не поштује устав и законе своје земље по многим питањима, али сада смо сведоци да директно крше уставно право грађана на здраву животну средину, као и Закон о заштити ваздуха који, поред осталог, прописује овлашћења и дужности у циљу заштите и побољшања ваздуха. Осим протоколарних мерења стања ваздуха, град Чачак ништа мимо тога није учинио, што је скандалозно, јер је у обавези да изврши наменска мерења нивоа загађујућих материја у случајевима када постоји основана сумња да је дошло до загађења ваздуха које може нарушити здравље људи. Зашто ових дана нису извршена темељна мерења на која нас чак и закон обавезује?! Зашто кријете колико је заиста загађен ваздух у Чачку?!

Колико је лицемерна ова власт и неискрена по питању овог проблема најбоље говори и то да не поштују „Програм заштите животне средине града Чачка 2018-2027“, који су сами донели, а где се као нарочито лицемерно издваја уводно обраћање градоначелника.

Одговорна власт би након извршених мерења алармантно упозорила своје грађане на стање ваздуха и позвала их да не бораве превише на отвореном простору да не би угрозили своје здравље. Многи озбиљни градови широм света препоручују чак и ношење маски на отвореном када је ваздух загађен као сада у Чачку.

Треба подсетити Чачане да смо већ упозоравали да је наш град протеклих година често био један од најзагађенијих градова или је, чак, био на неславном првом месту (према подацима државне Агенције за заштиту животне средине), и да градска власт апсолутно ништа није урадила по том питању, напротив. Очекивано, концентрација штетних материја се само увећавала и кулминирала у протеклом периоду, што нам говори да ово више није акутни проблем већ, очигледно, хронични проблем са којим се суочавамо.