Dveri čestitaju građanima Smederevske Palanke 99 godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu

Opštinska organizacija Dveri u Smederevskoj Palanci čestita sugrađanima 99 godina od oslobođenja Smederevske Palanke u Prvom svetskom ratu i poziva na početak priprema za dostojno obeležavanje stogodišnjice oslobođenja Srbije naredne godine.

Dvadeset sedmog oktobra 1918.g. komandant Prve srpske armije vojvoda Petar Bojović (1858-1945.) izdao je naredbu da Moravska divizija nastupa levom obalom Morave pravcem Palanka – Azanja – Velika Krsna – Umčari – Grocka. Nemci i Austro-Ugari su 28. oktobra ubrzali povlačenje tako da kontakta između suprotstavljenih strana gotovo više neće ni biti, odnosno jedinice Moravske divizije su 28. oktobra oslobodile Smederevsku Palanku bez otpora jer naši preci jednostavno nisu mogli da stignu neprijatelja u odstupanju. Nisu srpski vojnici tada bez razloga govorili: “Nisu to oni Nemci iz 1915. godine !”.

Srpska vojska je pre 99 godina u nezadrživom napredovanju 25. oktobra oslobodila Jagodinu, 26. oktobra Kragujevac, 28. oktobra Smederevsku Palanku i okolna sela, 29. oktobra Požarevac, 30. oktobra Smederevo, 31. oktobra Golubac i Veliko Gradište i konačno 1. novembra 1918. godine i Beograd.

Srpski pokret Dveri koristi priliku da podseti na duh naših predaka i da im još jednom kaže hvala za slobodu koju im dugujemo. Njihova dela su večna i ona su nam inspiracija za rad u periodu koji je pred nama.

Od danas treba da počne obeležavanje stogodišnjice podviga naših slavnih predaka, a to je istovremeno i prilika da ponovimo njihovo delo u novim okolnostima.

Srpski pokret Dveri u Smederevskoj Palanci čestita sugrađanima 99 godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu, jer nesalomivi duh srpskog naroda u najtežim situacijama je veoma važno očuvati pred raznorazne izazove koji nas nesumnjivo očekuju.

 

Informativna služba Dveri u Smederevskoj Palanci