Тражимо да се на основу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, свим грађанима наше општине учине доступним сва документа која су у непосредној повезаности са доделом лиценце за истраживање компанији „Јадар Литијум“ на локацији села Прањани!

         Аустралијска компанија “Рио Тинто“ постала је позната широј нашој јавности када се сазнало да ће на основу добијених дозвола од државе и посредством компаније “Јадар Литијум“ у околини Лознице градити рудник за експлоатацију минерала“ јадрита“. Из овог минерала добија се литијум. Томе су се међутим успротивили мештани тог дела Србије и бројни еколошки покрети. Они указују на многобројне пропусте који су до сада учињени. Пре свега недостају обавезна документа у Просторном плану посебне намене, нема обавезне усклађености овог пројекта са вишим планским актима. Такође постоји сукоб интереса експерта из референтних институција система, застрашивање мештана – посебно оних који не желе да компанији продају имовину, као и не поступање надлежних инспекцијских служби.

Са аспекта заштите животне средине реализација овог пројекта значила би још једну велику опасност по воде дринског слива, а добро је познато да су „Рио Тинтове“ активности на пуно локација довеле до великог загађења вода и земљишта и до уништавања биодиверзитета. У случају да се пројекат оствари, предвиђања су да ће се десити екоцид и да ће дринска вода бити загађена тешким металима и сумпорним киселинама.

„Рио Тинто“ је својим делатностима широм света довела до грубих кршења људских права и еколошких катастрофа, па и једног грађанског рата.

Компанија „Јадар Литијум“ од децембра 2017. године поседује пет српских дозвола за истраживање литијума – Цер, Букуља, Рековац, Крајковац и Врање-Југ – покривајући укупну површину неких 328 квадратних километара.

На свом сајту, ова компанија је 22. марта објавила да је у Србији добила четири нове лиценце за истраживање, смештене у оквиру литијум-боратног вардарског појаса:

А на њиховој презентацији дословце стоји:

„Подручја дозвола Добриња и Прањани (блок Чачак) налазе се у западној Србији, приближно 90 км југо-југозападно од Београда. Подручје Пројекта покривено је са две дозволе за истраживање површине око 64 км2 (Добриња 38 км2 и Прањани 26 км2) изданих сливова неогенског доба који садрже литификоване седименте језерске мапе мапиране у раном, средњем и горњем миоцену.“

На основу свих ових података који су јавно презентовани и доступни, Српски покрет Двери пита председника општине:

  1. Да ли је тачно да ће ускоро аустралијска компанија „Јадар Литијум“ почети са истраживањима на територији наше општине, конкретно на локацији села Прањани?
  2. У колико је то тачно, да ли ће руководство наше општине дозволити експлоатацију минерала јадрита ако се установи да га има у довољним количинама на овој локацији?
  3. Да ли постоји и у каквој су вези учешће председника општине Дејана Ковачевића на јубиларној 10. Међународној конференцији о минералним ресурсима у Србији 17. и 18. новембра прошле године и поменуте добијене лиценце за истраживање од стране компаније „Јадар литијум“. Наиме, председник општине Горњи Милановац је најављен као један од говорника на овој конференцији, поред амбасадора Канаде и Аустралије, а раме уз раме са многобројним директорима и саветницима компанија и корпорација, те стручним људима из области рударства, геологије и геофизике.

Међу компанијама које су „подржале“ ову конференцију је и Рио Тинто!?

Такође питамо Председника Скупштине општине и све одборнике, начелника Општинске управе, начелника Одељења за урбанизам, комунално-стамбене и имовинско правне послове и шефа Канцеларије за заштиту животне средине:

  1. Да ли сте упознати са плановима компаније „Јадар литијум“ да почне истраживања на локацији Прањани?
  2. Да ли ћете и шта предузети из своје надлежности по овом питању?

Од републичких и општинских надлежних служби тражимо да се на основу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, свим грађанима наше општине учине доступним сва документа која су у непосредној повезаности са доделом лиценце за истраживање компанији „Јадар Литијум“ на локацији села Прањани!

 

У Горњем Милановцу

13. априла 2021. године.

 

Медијски тим ОО Двери Горњи Милановац