Српски Покрет Двери - Лого
Search

Можемо ли да добијемо барем једну бициклистичку стазу у граду од „Тенка“ до „Триангле“, ако не може друкчије онда дуж корита реке Деспотовице?

       Да наша општинска власт нема слуха за многе потребе грађана и да слабо прати трендове у савременом свету, добро нам је познато. Ми се зато, колико можемо, трудимо да укажемо бар на неке од њих, са жељом да нам град буде лепши и функционалнији. Једна од растућих потреба је свакако и употреба бицикла. Последњих година, а посебно са појавом пандемије, потражња за бициклима у европским земљама је нагло порасла. Показало се да је бицикл у многим случајевима добра замена за градски превоз, а доприноси и смањењу аеро-загађења. Ево само неколико података. У Белгији запосленима који долазе на посао бициклом плаћају по 24 евроцента по километру. У Италији, због короне, дају и до 500 евра месечно, док Велика Британија плаћа поправку бицикала.

Наравно, и код нас они који имају визију, раде сличне ствари. Тако је Градска управа Новог Сада донела одлуку да куповину новог бицикла помогне са десет хиљада динара. Интензивно граде бициклистичке стазе и већ их имају у дужини од преко сто километара. Бициклистичке стазе се граде и по Београду, тако да су оне саставни део сваке нове саобраћајнице. Код нас у Милановцу, међутим, нема ни једне једине. Чак и када је рађен нови део улице Вука Караџића о томе се није водило рачуна. А, није тешко приметити да је на улицама све више бицикала. Возе их и деца и одрасли. Није проблем ни то што је Милановац добрим делом брдовит, јер је све више савремених, лаких, вишебрзинских и електричних бицикала.

Стога предлажемо да се изгради бар једна бициклистичка стаза у граду. На пример, од „Тенка“ до „Триангле“, и то дуж корита реке Деспотовице, ако не може друкчије. Такође, предлажемо и да се у оквиру будуће приступне саобраћајнице изгради бициклистичка стаза, обзиром да велики број Милановчана иде бициклом свакодневно пут Такова и горњих села где је природа прелепа и где је вожња бицикла право уживање.

Будући да нам је управо дошло пролеће, и да ће бити доста лепих дана, предлажемо и да радне организације, уколико су у могућности, нађу начин да стимулишу своје запослене да на посао почну да долазе бициклом. У том смислу, било би лепо ако би и руководиоци и општински функционери почели да раде то исто. Дали би пример другима, а били би и здравији.

У Горњем Милановцу

30. марта 2021. године.

 

Медисјки тим

ОО Двери Горњи Милановац

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: