Српски Покрет Двери - Лого
Search

Добро је што смо добили ауто-пут, али није добро што се већ годинама не ради ништа да се наша општина што боље прилагоди њему и оствари већа корист.

      Сведоци смо да је изградњом и пуштањем у саобраћај ауто-пута Милош Велики већи број аутобуса на међуградским и међународним линијама, различитих превозника, престао да свраћа на милановачку аутобуску станицу. Како они који иду са југа на север пут Београда, Новог сада и Суботице, тако и они који са севера иду на југ ка Краљеву, Косовској Митровици, Новом Пазару, Ужицу, Златибору, Црној Гори и Босни и Херцеговини. Потпуно је разумљива тежња превозника да својим путницима скрате путовање и искористе све предности ауто-пута. Свраћање у Горњи Милановац би им одузело доста времена и практично обесмислило коришћење ауто-пута.

Претпостављамо да ће овај проблем бити још израженији када се заврше деонице Прељина – Пожега и Прељина – Појате, јер ће се тиме још више скратити време путовања и свраћање у Горњи Милановац учинити још несврсисходнијим. То ће вероватно и за још неке аутопревознике бити повод да одустану од Ибарске магистрале и самим тим прескоче Горњи Милановац. На овај начин Милановац ће у погледу аутобуског саобраћаја практично постати слепо црево, а нашим суграђанима путовање до одређених даљих дестинација аутобусом учинити практично немогућим. Уосталом, и данас аутобуси који полазе са милановачке аутобуске станице возе искључиво Ибарском магистралом, тако да је, на пример, путовање аутобусом до Београда исто као што је било осамдесетих и деведесетих година прошлог века, ни брже ни удобније.

Изградњом дуго најављиване приступне саобраћајнице, која ће се звати Равногорски пут, овај проблем се сигурно неће решити. Зато предлажемо да се у непосредној близини наплатне рампе у Такову изгради транзитна (или помоћна) аутобуска станица „Горњи Милановац – Таково“. Она би локалним аутобуским линијама била повезана са главном аутобуском станицом у граду, а у оквиру ње би требало да постоји и такси станица, као и паркинг за приватна возила. Свраћајући на њу превозници не би губили драгоцено време, а путници би могли без великог задржавања да преседају из локалних у међуградске аутобусе и да брже и комотније путују у свим правцима, користећи садашњи аутопут и коридоре који ће бити изграђени. Та станица би била од користи за све становнике наше општине.

Ово је само једна од ствари које би требало урадити како бисмо од ауто-пута имали више користи и како кроз нашу општину не би бројна возила само пројурила без икаквог задржавања.

 

Медијски тим

ОО Двери Горњи Милановац

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: