Српски Покрет Двери - Лого
Search

Према доступним информацијама, тешко се може рећи да је ЈКП са садашњим руководством пословало успешно, или пак ми не можемо или не умемо да видимо у чему се огледа та успешност. Поготову када се узме у обзир чињеница да у протекле четири године предузеће ни једном није успело да оствари приход једнак или већи од оног из 2016. године!

       На званичном сајту општине стоји да је у току конкурс за избор директора ЈКП, ако већ није и завршен. Тим поводом, а имајући у виду недавну изјаву председника општине да је Иван Лазић „четири године врло успешно водио ЈКП, које из дана у дан бележи позитивне резултате“ и у којој га позива да се пријави на конкурс, прелистали смо старе новине и прегледали неке сајтове да видимо у чему се састоји успешност поменутог директора коме је чак и судском одлуком поништено решење о избору. Циљ нам је био да видимо како је и колико могао да буде успешан неко ко није испуњавао услове конкурса и кога председник општине јавно подржава пркосећи чак и судској одлуци. При томе, најважнији извор информација нам је био управо званични сајт самог ЈКП. Информације до којих смо дошли нас уопште нису изненадиле.

Ситуацију у ЈКП коју је наследило садашње руководство на челу са сада в.д. директором Иваном Лазићем, након одласка у пензију претходног директора Рајка Нешковића средином 2017. године, најбоље илуструју речи самог Нешковића у изјави за локалне медије: – „Након моје смене, односно, мог одласка у пензију, предузеће је, крајем септембра било у плусу 15 милиона, сви рачуни су били плаћени, новца на рачуну је имало 45 милиона, колико су износиле и залихе, иако је оцењено да је око 1,4 милиона ових средстава обезвређено. Оставили смо ненаплаћених потраживања у износу од 157 милиона динара, робним резервама смо вратили 870 тона мазута, који су преузети током 2011. и 2012. године. Порез на остварену добит у 2016. години је 2017. године, по одобрењу и сагласности Пореске управе плаћен у износу од скоро пет и по милиона, док је сопствена инвестиција, у периоду од 2013. до прве половине 2017. године, износила 166 милиона динара.“

Према званичном Извештају о пословању ЈКП „Горњи Милановац“ за 2017. који се налази на сајту предузећа види се да је на крају године остварен негативан финансијски резултат (губитак) у износу од 12.320.397 динара. Из истог Извештаја може се видети да је у 2016. години ЈКП пословало са добитком од око 70 милиона динара! Очигледно је да се са доласком новог руководства предузеће суочава са губицима у пословању. Поред тога истовремено са смањењем прихода, нагло су порасли и расходи, чак за 62 милиона у односу на 2016. годину!

Када се погледају годишњи извештаји за 2018. и 2019. годину, види се да су остварене добити од 246 хиљада и 1,34 милиона. Могло би се рећи да је то добро. Међутим, када се погледају укупни приходи, они су за сваку од тих година били мањи од планираних. То значи да ни једне од тих година није остварен планирани резултат. Штавише, у протекле четири године ни једном није остварен планирани приход! Али баш ни једном. Такође, укупни приход за сваку од ове две године је био мањи од укупног прихода за 2016. годину! Ово, на жалост, важи и за 2017. а вероватно и 2020. годину. Ни једне године није достигнут укупни приход из 2016. године! Зар ово не показује јасно да није било напретка у пословању предузећа?

Годишњи извештај о пословању за 2020. годину још није објављен! А, ево, већ је крај јула 2021. Објављени су, међутим, тромесечни извештаји о пословању из којих се види да je у сваком тромесечју био дебели минус који се оквирно кретао од 16 до 23 милиона! На крају четвртог тромесечја, што ће рећи ка крају године, износио је 17 милиона и 922 хиљаде динара.

То „успешно“ пословање настављено је, очекивано, и у току 2021. када је, према објављеном извештају, на крају првог тромесечја забележен минус од 19 и по милиона динара! А председник рече „…врло успешно водио ЈКП, које из дана у дан бележи позитивне резултате“. Па зар сами извештаји не демантују ове његове препоруке?

Када се ради о 2020. години, посебно нас је изненадио део у извештају где се тврди да је приликом изливања воде у Млаковцу „поплављен цео објекат за прераду отпадних вода“ и да је том приликом поплава „однела и део резервних делова за извођење радова на водоводној мрежи у граду и у Брђанима, направила друга оштећења, и тиме проузроковала штету од око 4 милиона динара“. Зашто су се резервни делови чували у објекту за прераду отпадних вода? Зар они нису требали да буду у магацину? Да ли је то било по пропису, да ли је неко због тога одговарао и да ли ће икада одговарати?

Поред овога, у пословању ЈКП било је још „успеха“. Велики „успех“ је свакако обустава радова на водоводу до Рудника којим би и ова варошица требала да добије воду са Рзава. Иако планина Рудник обилује изворима, житељи ове варошице која претендује да буде туристичка дестинација, имају озбиљне проблеме у снабдевању водом. Основни проблем је застарелост водоводне мреже и чести прекиди у снабдевању услед пуцања цеви. А посебна је прича што варошица нема канализацију!?

У „успех“ не можемо а да не убројимо и „паметне контејнере“, о којима смо више пута писали, а који су и даље обавијени велом тајне. За њих је од државе добијено преко 27 милиона динара, а ми још увек не знамо где су, како функционишу, где је центар у коме се сливају информације о њиховој напуњености, које је то возило и која екипа која их празни и уопште колика је корист од њих. Велике су то паре потрошене за овај град а да корист не буде очигледна сваком грађанину. Занимљиво је да се у редовним извештајима о пословању нигде не помиње ова “епохална“ инвестиција. Док се у њима могу наћи стварно банални подаци, рецимо колико је кубних метара папира испражњено из сваке корпе за отпатке понаособ у току сваког месеца и збирно на крају године…

Најзад, желимо да питамо зашто се у стамбеним зградама наплаћује одржавање водоводног прикључка за сваки стан, иако постоји само један водомер у згради, то јест један прикључак?

Зашто је и на ком тендеру ЈКП добило од Општине посао (или партијски задатак) да њихови радници у службеним возилима деле општинске Информаторе?

Према свему овоме, тешко се може рећи да је ЈКП са садашњим руководством пословало успешно, или пак ми не можемо или не умемо да видимо у чему се огледа та успешност. Поготову када се узме у обзир чињеница да у протекле четири године предузеће ни једном није успело да оствари приход једнак или већи од оног из 2016. године! Зато речи председника општине, које смо цитирали на почетку, могу само да изазову бојазан за будуће пословање ЈКП-а.


Медијски тим

ОО Двери Горњи Милановац

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: