Ако нећемо да се „после Курте врати Мурта“, а хоћемо да се нешто озбиљно и суштински промени, онда мењајмо систем и почнимо то од темеља! Циљ нам је, ваљда, да будемо земља слободних, а не уцењених и уплашених грађана.

       Српски покрет Двери је још пре две године промовисао своју самосталну кампању и политички програм под слоганом ПРОМЕНА СИСТЕМА-СИГУРНОСТ ЗА СВЕ. Приметно је да све више политичких странака, удружења грађана, па чак и невладиних организација прихвата ову нашу идеју и да се декларативно залажу за промену система. Суштина нашег програма је у томе да се најхитније мора извршити коренита промена постојећег политичког система који најблаже речено не функционише. Односно, функционише онако како не би требало, а што практично значи НАОПАКО. Резултате оваквог политичког система видимо на сваком кораку. Имамо скупштину која више личи на главни одбор СНС-а него на народну скупштину. Председник, мимо Устава, одлучује о свему у овој земљи. Председница Владе га ословљава са „шефе“. Све институције су под директном контролом владајуће странке, па чак и оне које немају никакве везе са политиком. Контролише се све: медији, здравство, судство, просвета, спорт… И то тако и у толикој мери да је постало бесмислено и самој владајућој странци. Увидели су и они да овакав систем не води никуда.

Зато су, одмах после бојкотованих избора, предложили нове, ванредне и пристали на преговоре са опозицијом који су у току. Циљ ових преговора је да се обезбеди функционисање политичког вишестраначја. И то, замислите, 30 година након његовог увођења!? Па где смо ми то до сада били? При томе, кључне су две ствари: једнаки услови за све учеснике на изборима и слобода медија.

Како је на републичком нивоу, тако је и на локалном. Све је потпуно исто. Гледано из те перспективе, са разлогом се питамо да ли је и наша – горњомилановачка скупштина општине легитимна? И она је попут републичке изабрана у нерегуларним условима: пандемија, напречац промењени услови за прикупљање потписа, смањење цензуса, продужење рокова, расписани избори, покренут па прекинут изборни процес, па опет настављен по измењеним законима и смањеним цензусом… Да и не помињемо остале већ уходане изборне преваре: функционерска кампања, капиларни гласови, притисак на гласаче, притисак на запослене у државним и општинским институцијама, посебно на оне који раде по уговору и на одређено време, мањинске листе, уцене и претње приватним предузетницима, запосленим у страним фирмама, субвенционисаним пољопривредницима…У рукама некомпетентних представника владајуће странке је све: општински буџет, јавна предузећа, радна места и све установе.

Добро је познато како функционише локална власт у Горњем Милановцу, као резултат таквих избора. О томе је излишно више и говорити. Бољи пример од Скупштине општине и ЈКП „Горњи Милановац“ не треба тражити. Начин на који се постављају вечити вршиоци дужности директора јавних предузећа и установа, председници и чланови разних надзорних одбора је испод сваког нивоа. Трошење буџетских средстава је нетранспарентно. Поготову је проблематично финансирање медија, односно додела буџетских средстава фаворизованим медијима у циљу промоције владајуће странке.

Јавни сервис и медији са националним фреквенцијама су тема преговора између власти и опозиције. Међутим, шта је са локалним медијима које контролишу локалне самоуправе? Када је на неком од тих медија било ишта објављено од стране опозиције, било да смо у питању ми из такозване бојкот опозиције, било да је реч о парламентарној опозицији – локалној или пак републичкој?

Да ли ће се ико сетити да помене да монопол на комплетну регионалну и локалну медијску мрежу има једна информативна кућа? Они буквално контролишу све регионалне и локaлне телевизијске и радио станице.

Зато мислимо да промена система мора да крене из основе, од избора на најнижим нивоима. То значи од избора за савете месних заједница и одборнике општинских и градских скупштина. На овим изборима треба да дођу до изражаја грађани као појединци, пре него странке и разна политичка, грађанска и невладина удружења.

„Време је и наше право“, али и обавеза свих локалних опозиционих политичких чиниоца који желе озбиљно да се баве политиком да сва ова питања поставимо и да се по истим определимо. Ако нећемо да се „после Курте врати Мурта“, а хоћемо да се нешто озбиљно и суштински промени, онда мењајмо систем и почнимо то од темеља! Циљ нам је, ваљда, да будемо земља слободних, а не уцењених и уплашених грађана.

 

 

Медијски тим

ОО Двери Горњи Милановац