Општинска организација Српског покрета Двери у Горњем Милановцу спровела је акцију кампање бојкота предстојећих избора а упоредо са њом акцију прикупљања петиције против мигрантске политике власти и промоције политичког програма Двери. Тим поводом ОО Двери дала је интервју за локални интернет портал ГМИнфо који Вам преносимо у целости.

фото: ГМИнфо

Паралелно са караваном СзС, који кружи Србијом у кампањи за бојкот предстојећих избора, покрет Двери, као члан ове опозиционе групације, прикупља и у Милановцу потписе за петицију против мигрантске политике актуелне Владе. Како су рекли за ГМИнфо, они нису против самих миграната, али чување своје куће, свог народа и своје културе, како кажу, није никакав фашизам, већ патриотизам.

– Помоћи невољницима је људски и хришћански, тога смо свесни и од тога никада нећемо бежати, али не на своју штету, – истиче повереник Двери, Небојша Станковић и објашњава:

– Када министри одбране земаља ЕУ одржавају ванредно заседање у Загребу, заједно са генералним секретаром НАТО-а Столтенбергом, када турско-грчку границу покушава насилно да пређе више од 100.000 миграната, при чему долази до жестоких сукоба где се користе водени топови, сузавац и омамљујуће гранате, када цела Европа шаље помоћ Грчкој да одбрани своју границу, када аустријски канцелар јавно износи план одбране граница Аустрије са свим могућим сценаријима и шаље полицију на мађарско-српску границу, када Мађари ојачавају ограду на граници са Србијом, наша власт нас убеђује да нема разлога за бригу, да мигранти нису никакав проблем, да смо спремни да реагујемо у сваком тренутку, а иначе имамо најслабије обезбеђене границе од свих у региону.

Двери сматрају лицемерним понашање државног врха када његови представници покушавају да код становништва изазову осећање гриже савести и емпатије према мигрантима, подсећајући на хуманост и традиционално гостопримство, док истовремено свако озбиљно разматрање тренутног стања и захтеве за одлучним и правовременим реаговањем, проглашавају фашизмом.

– Просто, невероватна неозбиљност и неодговорност, – оцењује Станковић.- Када је недавно наш председник Бошко Обрадовић позвао војску да штити границе, против њега је покренут кривични поступак. А врло брзо је после тога председник државе најавио да ће послати војску на границу са Македонијом. Значи, он је прихватио оно што смо му ми саветовали и рекли, само што ми некако испадамо фашисти, а он не?

У Дверима упозоравају да се Србији и без мигрантске кризе дешава демографска катастрофа јер се само у разлици између броја умрлих и броја новорођених сваке године губи по једна општина величине Горњег Милановца, док исто толико здравих, младих и образованих бежи из земље сваке године.

– Овако економски и демографски ослабљена земља може постати лак плен недобронамерних и њихових спонзора, – упозорава Станковић. – Анализе показују да су мигранти у огромној већини војно способни мушкарци, док жена и деце има мало. Сви они долазе са великим парама, што се види и по томе колике суме дају шверцерима за пребацивање преко граница. Велика је сумња да се ради о нечијем пројекту са ко зна каквим циљем. У том погледу, чудно је то што мигранте не примају богате заливске земље попут Саудијске Арабије, Кувајта, Катара, УАЕ и Омана. Наша земља је потписала Глобални споразум о миграцији који нису прихватиле САД, Аустрија, Пољска, Чешка, Мађарска и још многе земље. На шта смо се тиме обавезали и зашто се тај уговор у целини крије? – питају у милановачким Дверима позивајући се на то да је бивши аустријски министар унутрашњих послова, Херберт Кикл, потврдио како је са Србијом потписао уговор према којем ће мигранти, којима Аустрија одбије захтев за азил, а не могу да оду у земљу порекла, бити враћени у Србију.

– Наша општина је територијално велика, разуђена и са малим бројем становника. –  каже Станковић. – Многа сеоска домаћинства су празна, а оно мало мештана већином су старије доби. За сада нисмо, али можемо се лако наћи на мигрантској траси, а онда није тешко претпоставити шта се све може догађати, судећи по ономе шта се ових дана догађа у Суботици и Шиду.

фото: ГМИнфо

У Дверима су подсетили на период после 1948. године када је на Косово и Метохију дошао велики број емиграната из Албаније:

– Били су више него добро примљени. Добијали су и куће. Истовремено је био забрањен повратак Србима који су се склонили од албанског терора током рата. Данас нам је то највећи проблем, стална опасност да због тога изгубимо 15% своје територије. Зато и у великодушности треба бити умерен и обазрив, – поручио је Станковић.

Његов страначки колега, Ристо Бојовић, такође се пита зашто се фашизмом назива када неко брани своју државу и кућу, а када Србија нема изражену фашистичку прошлост попут неких других земаља које се и те како сада постављају оштро према мигрантима.

– Сад сви они имају право да бране своје границе, да им нико ништа не каже и да их нико не оптужује за фашизам, а ми сами себе, зарад неких јевтиних поена, на политичкој сцени упиремо у оног ко другачије мисли да је фашиста. Па, то једва чекају неке државе, које би целу Србију тако да прогласе. Не видим зашто нам то треба. – истиче Бојовић.

На питање да ли стоје иза позива Бошка Обрадовића, поменутом приликом упућеном војсци и полицији, да „ухапсе“ председника државе, у милановачком повереништву Двери кажу.

– Да га изолују, не баш ухапсе; мислим да се ради о несрећно употребљеном изразу. – објашњава Бојовић – Речено је да га треба изоловати, формално, у ланцу одлучивања, у смислу спречити га да даље доноси погубне одлуке. Да стручна лица у генералштабу и полицији процењују ситуацију са мигрантима, реагаују на основу стручности и доносе одлуке по оваквим питањима, а не политичари.

Питали смо их шта би за неког ко бојкотује изборе, и самим тим рачуна на малу излазност бирача, био успех тог бојкота, одговарају да је превише рано за такве процене и да обе кампање тек предстоје, али су ипак изнели нека прва очекивања:

– Нико на нивоу СзС још није правио такве процене, али ако хоћете баш моје мишљење, ево: у Милановцу је на прошлим изборима излазност била 60 и нешто посто за парламентарне, нешто мање за локалне изборе, тако да би све испод од 50 посто за мене био успех бојкота. – рекао је Станковић.

М.Мијатовић / ГМИнфо

Извор и фото: ГМИнфо