Српски Покрет Двери - Лого
Search

Смешно је када улице у готово свим селима једне општине носе иста имена. Зар треба целокупну српску историју, науку и културу свести на само десетак имена? Зашто су нека имена, званично или незванично, забрањена?

       На сутрашњој седници Скупштине општине планирано је да се усвоји Одлука о утврђивању назива улица и других делова насељених места на територији општине Горњи Милановац. Имали смо прилике да погледамо материјал који су с тим у вези добили одборници и сматрамо да предложена Одлука има много мањкавости због којих би њено усвајање требало да буде одложено. Основни утисак који смо стекли је да је предлог урађен на брзину, без праве анализе и без довољног учешћа грађана. Давање назива улицама није пука формалност, већ озбиљан посао који захтева учешће што већег броја грађана и стручних људи, историчара пре свега. Савети месних заједница, на жалост, нису довољно компетентни за то, а поготову овакви какве имамо данас.

Прва и најважнија примедба се односи на то да се у скоро свим селима за називе улица предлажу једна те иста имена знаменитих личности. Лако се да уочити да се издваја неких десетак имена која су толико честа да је то прилично неукусно. Најбољи пример су Никола Тесла, Војвода Живојин Мишић, Иво Андрић, Карађорђе, Краљица Драга, Десанка Максимовић, Кнез Милош, Вук Караџић, Цар Душан и још неколико личности. Наравно да немамо ништа против наведених имена, али је смешно ако већина улица у свим селима једне општине носи иста имена. То, чак, може да буде и увредљиво и омаловажавајуће за те личности. Јер, није свеједно која ће личност добити коју, какву и на ком месту улицу. А, колико смо могли да приметимо, једино су Семедраж и Гојна Гора показали извесну дозу креативности и оригиналности.

Хоћемо ли пред собом и својом децом целокупну српску историју, науку и културу свести на тих десетак имена? Зар она није много богатија? Уосталом, зар не би било лепше, интересантније, културније и, у образовном смислу, корисније да је употребљена шира лепеза имена. Требало је само да се неко мало више потруди и консултује грађане. Питамо се, како је могуће да се нико није сетио Јасеновачких жртава, Св. Василија Острошког, Његоша, Дечана, Грачанице, Руђера Бошковића, Мокрањца, Милоша Црњанског, Гаврила Принципа, Меше Селимовића и многих других наших знаменитих личности. Али, зато имамо доста Првомајских улица, па улица Српских владара, Холивудских и још неких, које баш и немају неко конкретно значење. Могао се неко сетити и неког великог светског имена, зашто да не. Нисмо ми баш толика забит.

Приметили смо, такође, да се још нико није усудио да предложи да нека улица понесе име генерала Драгољуба Драже Михаиловића. И поред тога што је његово име неизбрисиво везано за овај крај и што га је Виши суд у Београду рехабилитовао, па се он званично води као неосуђивано лице. Додуше, има улице Мисија Халијард у Прањанима. Та мисија се, ипак, није одвијала сама од себе. Генерал Михаиловић је тај ко је са својим снагама организовао прихват више од 500 савезничких ваздухопловаца и обезбедио њихову сигурну евакуацију са импровизованог аеродрома. Дакле, имамо апсурдну ситуацију да се памти, помиње и слави дело, али не и онај који је најзаслужнији за то дело! Сумњамо да управо у Прањанима нема никога ко би волео да нека улица понесе име Чича Драже. Хоће ли нам неко већ једном објаснити да ли је то и зашто забрањено. У 4-5 села постоји Равногорска улица, али се обавезно наглашава да је то топоним. Да случајно неко не помисли да се назив односи на Равну Гору.

Из предлога Одлуке, и тог осакаћеног списка значајних имена, јасно се види страх да се нешто не погреши и да се неко, не дај Боже, не увреди. Ишло се само на она имена која су, са аспекта наше данашње уплашене локалне власти, политички и идеолошки беспрекорна. И то у сваком, и најмањем, селу. Па, докле тако? До када ћемо живети у страху и везивати себи руке? Када ћемо престати да се делимо? Зар нас други не деле и раздвајају преко сваке мере? Када ће се коначно помирити Срби са Србима? Ми мислимо да нема бољег места за то од наше општине. За нас из Двери постоје само добри и лоши људи, а ви напредњаци изгледа да сте брзо заборавили да сте некада били радикали и да вас је водио „војвода“!

Због свега овога, а и многих других недостатака, предлажемо да се поменута одлука не усвоји на сутрашњем заседању општинског парламента. Уместо тога, требало би формирати радну групу састављену од компетентних чланова која би преиспитала предложене називе и отклонила све недостатке. При томе, требало би укључити што већи број грађана у овај процес. Називи улица су нешто што ће трајати деценијама и о томе треба водити рачуна.

На крају, када већ сређујете називе улица, онда би требало и да их прописно обележите. Срамота је да ни на једној раскрсници у Милановцу нису постављене табле које означавају улице које се ту укрштају. Нећемо ваљда и за то да чекамо савете од европских парламентараца и њихове донације.

 

Медијски тим

ОО Двери Горњи Милановац

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: