Нимало нисмо изненађени дешавањем у локалном парламенту. Власт коју имамо је убедљиво најгора до сада у целој историји Горњег Милановца.

      Да милановачки парламент, овакав какав је, нема никаквог смисла, јасно је још од његовог конституисања. И ово мало опозиције у њему је очигледно неподношљиво за владајућу странку. Чак и ако знамо да ту опозицију чине људи са којима су они у претходном мандату делили власт и сарађивали. Додуше, невољно, али су били слабији па су морали. И сада, када чујемо да су једну жену, докторку са дугогодишњим стажом „удаљили“ (а, исправније је рећи избацили) са седнице општинске скупштине, можемо мислити шта би било са другим политичким неистомишљеницима. И то зато што је поставила нека „незгодна“ питања.

Питања смо постављали и ми. И то више пута, али одговоре никада нисмо добили. Ћутање је очигледно начин на који власт једино уме одговори. Мисле, ваљда, да је ћутање злато или је то можда знак одобравања. Ко ће га знати. Нама се чини да се ту, ипак, ради и о незнању, некомпетентности, нестручности, безидејности и неискуству. Ту, вероватно, леже и разлози због којих се не преносе седнице општинске скупштине, иако за то постоје сви услови. Сигурни смо да би јавност са великим интересовањем пратила дискусије. А, тајновитост рада природно изазива сумњу. Поготову када нема одговора на постављена питања.

Јасно и гласно им кажемо да сви грађани наше општине желе да чују одговоре на питања која је поставила докторка Драгица Топаловић. Нас посебно интересује одговор на питање да ли је тачно да је суд поништио одлуку о избору директора ЈКП. Ако је то тачно, онда је то потврда да смо били у праву када смо упозоравали на чињеницу да неки директори јавних предузећа не испуњавају услове за вршење тих дужности. Поред директора ЈКП, то је случај и са актуелним вршиоцима дужности директора Дома здравља и ЈП за изградњу општине. Овакве нерегуларности не могу да буду случајне и због њих неко мора да сноси одговорност. Практично се ради о једној врсти „крађе“ директорских места. Чему закони, ако се не поштују? Власт би требало да буде пример другима у поштовању закона, а не да их крши. Поготову је опасно када се то ради намерно и систематски. А, када узмемо у обзир чланове комисија и одборнике који све изгласавају по команди, е онда је то и организовано кршење закона. На то би, већ, требало да реагују и надлежни органи.

Када смо већ код директора ЈКП, још увек чекамо одговор на давно постављена питања у вези са „паметним контејнерима“. Шта се десило са њима? Реците нам где су, да знамо да им прилазимо са посебном пажњом. Ко и из ког центра надгледа њихов рад? Колика је досадашња корист од њих? За ту намену је Општина добила и потрошила 27.424.140,00 динара, односно око 233.000,00 евра. Контејнери које виђамо по улицама не делују баш много паметно, поготову када су препуњени.

На крају, очекујемо да се нашом општинском влашћу позабави и Министарство за локалну самоуправу.Уосталом, ко зна чега све ту има, а што је добро сакривено од очију грађана. Оваква дешавања у општини као што је Горњи Милановац једноставно не би требало да постоје. Мора се увек имати на уму да власт треба да служи грађанима, а не обратно.

 

 

У Горњем Милановцу

17. маја 2021. године.

 

Медијски тим

ОО Двери Горњи Милановац