Да ли ће то бити само још једна прилика и могућност за упошљавање страначких послушника или формирање локалне „страначке паравојске“, са „прикривеним“ партијским књижицама, али сигурни смо да је то нових 150 до 200 капиларних гласова.

       Убрзо треба да добијемо још једну најављену новину у функционисању локалне самоуправа. Ради се о формирању комуналне милиције. Поучени искуством и досадашњом праксом морамо да се питамо да ли ће то бити само још једна прилика и могућност за упошљавање страначких послушника и испуњење предизборног памфлета „За нашу (СНС) децу!“? На основу онога како ова формација функционише у другим градовима, са разлогом се плашимо да ће то бити локална „страначка паравојска“, са „прикривеним“ партијским књижицама и нових 150 до 200 капиларних гласова?

То је прилика да се подсетимо да ће за који месец бити годину дана од како грађани наше општине плаћају три нова функционера који су устоличени по вољи владајуће странке. Нека нас коштају и по 100.000 месечно, а убеђени смо да је та сума знатно виша, за ових десет месеци грађани наше општине су само за њих издвојили три милиона динара својих пара. Зато смо, са пуним правом послодавца, решили да поставимо нека питања. Она ће и овога пута бити врло једноставна и очекивана, па верујемо да ће и одговори бити као и до сада – ћутање!

Председник општине је искористио своје статутарно право и 19. августа прошле године именовао два помоћника.

Помоћник за инфраструктуру и саобраћај задужен је за предлагање пројеката којима се подстиче економски развој и задовољавају потребе грађана у области саобраћаја и инфраструктуре, затим за координирање инвестиционих улагања и привлачење капитала као и за сачињавање мишљења у вези са питањима из области саобраћаја и инфраструктуре.

Помоћница за просвету је задужена да прати стање и покреће иницијативу за решавање питања, учествује у планирању и имплементирању мера за унапређивање области предшколског, основног и средњег образовања и васпитања.

За сада имамо само једно испуњено обећање дато том приликом – да ће то бити млади и стручни људи, вероватно и оно што се јавно не износи а сви знају ради се о заслужним страначким кадровима. Али то нас не интересује, берем не још увек. Интересује нас њихови резултати рада. Због тога питамо све суграђане:

Локални заштитник грађана или омбудсман, устоличен је у октобру прошле године. Одржао је лепу беседу и дао лепа обећања. Млад, перспективан, стручан. Не улазимо у то која су била његова очекивања, или пак очекивања његове странке ко ја гу је ту поставила. Грађани су се понадали да ће напокон имати некога ко ће залећи и решавати њихове проблеме. Нисмо очекивали да буде баш Робин Худ. Али нисмо могли ни претпоставити да ће за свако питање и проблем ићи код председника општине по савет у упутства. Или, што је још горе, да оштећење и ојађене грађане упућује на више и то државне инстанце!?

Плашимо се да се ту озбиљно залутало. И као што смо поменули у претходном саопштењу, просто је невероватно како се појединци олако прихватају функција а да претходно не ставе прст на чело и питају се да ли то могу и да ли су уопште способни да тај посао обављају. Прихвате се таквих функција и прихвате обавезе, а онда почне правдање и позивање на то да им од тога зависи радно место, да имају породицу и малу децу које треба издржавати, да их због тога не требамо дирати, да неко мора да обавља тај посао, да им је партија наредила, да су претходни били гори, да ће после њих бити још горе …

Локални омбудсман треба да се супротстави председнику општине, општинским већницима, председнику скупштине, начелнику општинске управе, начелницима одељања у тој управи, директорима јавних и државних предузећа и установа, када год сматра да је дошло макар само до наговештаја, а да не причамо о веродостојним подацима и чињеницама, да су било којим својим поступком или актом угрозили или нарушили права грађана. Ако за то није способан и нема довољно куража, зашто се те функције уопште прихватио?

Због тога истог питамо, да ли је у протеклих скоро девет месеци имао и колико притужби и жалби грађана. Да ли је донео било какву одлуку, па макар она била да је приговор или жалба неоснована? Да ли је донео одлуку у корист оштећених грађана а због штете коју му је нанео неодговорни представник власти својим поступањем или не поступањем?

 

 

Медијски тим

ОО Двери Горњи Милановац

Фото: ГМинфо