Након седнице општинског Већа председник општине је најавио да ће сва документација у вези ових истраживања бити стављена на увид. Коме, која, како и када?

       Пошто се седнице општинског парламента не преносе, а грађани на основу новинарских извештаја не могу да стекну прави увид у оно што се дешава иза скупштинских врата, сматрамо се обавезним да им, на основу материјала који нам је доступан, скренемо пажњу на начин рада актуелне власти. Конкретан пример нашли смо у материјалу за наредну седницу општинске скупштине који се односи на геолошка истраживања на територији наше општине. Наиме, на Дневном реду 10. седнице Скупштине општине наћи ће се и „Разматрање Информације о вршењу геолошких истраживања на територији општине Горњи Милановац.“

Очекивали смо, после свега што се последњих месеци дешавало у вези са доласком Рио Тинта у Србију и најављеним истраживањем литијума на територији наше општине, да ће се у материјалу који је достављен одборницима наћи и конкретни одговори на питања која муче грађане. Од тога, међутим, ништа. Цела Информација о којој треба да се расправља у Скупштини своди се на то да су неке фирме из Србије добиле одобрење да врше геолошка истраживања на територији општине Горњи Милановац од стране ресорног министарства, да су обавестиле општину о почетку истражних радова и да се истраживања односе на резерве злата, сребра, бакра, кречњака и украсног камена!? Такође, приложен је и допис општине Горњи Милановац општинском Већу, а који чини Извод из Просторног плана општине Горњи Милановац. Он у суштини представља општу причу о заштити животне средине. Дакле, ништа од онога што интересује и брине грађане наше општине.

Из материјала се види да је за све надлежно Министарство рударства и енергетике и да се општина практично ништа не пита. По одобрењу Министарства, истраживања се могу радити на властитом, али и на туђем земљишту, што је посебно забрињавајуће. Независно од тога да ли је приватна или јавна својина. Просторни план општине као да уопште није ни битан.

Зато се питамо каква је сврха ове Информације? Не даје никакве одговоре на питања која постављају забринути грађани. Види се да је велики део територије општине захваћен истраживањима. Ако дође до експлоатације, што је наредни корак, онда ће се овде тешко моћи да живи. Шта ако је потрага за златом и сребром само маска, нешто што ће „лакше проћи“ код народа? Какве ће користи имати, а какве штете трпети држава и грађани од потенцијалне експлоатације? Да ли смо толико сиромашни да морамо све да продамо? Ко ће грађанима и како надокнадити могућу штету од ископавања приликом одобрених истраживања? Још увек се санирају последице радова на аутопуту. А шта је то у односу на копање руде, рецимо литијума?

По просторном плану општине ради се о земљишту намењеном за шуме, и пољопривредну производњу. Но то ништа не значи. „Одборничка машина за дизање руку“ колико сутра га може изменити. Ко и како у овој ситуацији може, на пример, да се одлучи да инвестира у нове воћњаке, у нове прерађивачке капацитете, разне објекте? Зар овај крај који је познат по здравој храни треба да изгуби тај имиџ? Шта ће бити са сеоским туризмом? Шта ће бити са останком и повратком младих на село? Може ли се сада планирати било шта на дуже стазе? Шта ће бити са извориштима воде? Ово су само нека од питања која се намећу, а на која не постоје одговори у материјалу за скупштину. А подсетимо да је након седнице општинског Већа председник општине најавио да ће сва документација у вези ових истраживања бити стављена на увид. Коме и која?

Имајући све ово у виду тражимо да се организују јавне расправе по месним заједницама у селима на чијим атарима су предвиђена нова геолошка истраживања.

 

И на крају једно сурово подсећање. На америчком континенту су староседеоцима отимали пашњаке и шуме и затварали их у резервате због неколико грама злата и за флашу вискија, шарена стакленца и огледалца. Многих племена, па и народа више нема…

 

Медијски тим

ОО Двери Горњи Милановац