Будемо ли ћутали и пустили да све буде у рукама одборничке гласачке машине владујуће коалиције и да они дају завршну реч, следи нам лознички сценарио. Где се ту пита народ?

       Парламентарни и локални избори одржани 21. јуна прошле године су били здравствено небезбедни због пандемије КОВИД19, недемократски због неравноправних услова за све учеснике и бојкота већег дела опозиције и неуставни због измене изборних закона у току изборног процеса. Због тога Српски покрет Двери тражи да се поред републичких одрже и ванредни избори за локалне скупштине.

Што се пак тиче наше општине разлог више је и дешавање на последњој скупштинској седници када је на дневном реду била информација о геолошким истраживањима.

Одборничка гласачка машина владајуће коалиције је једнодушно и без двоумљења усвојила поменуту информацију која у суштини ништа не значи и не даје одговоре на многобројнa питања грађана, еколошких удружења и политичких организација. Одборницима је, међутим, све било јасно, добили су инструкције и наређења и извршили налог.

Али и нама треба да буде јасно. Будемо ли ћутали и пустили да „све буде у њиховим рукама и да они дају завршну реч“, следи нам лознички сценарио. Одобрење и геолошка истраживања су прошли незапажено, нацртане су мапе, откупљена је земља од лакомих мештана. Они други, тврдокорни и разумнији, су почели да негодују и да се буне, али било је касно. Одборници владајуће већине, и по који из такозване опозиције, су на градској скупштини усвојили измене Планова детаљне регулације и Рио Тинто је победио. Надамо се само прво полувреме. Где се ту питао народ?

Зар треба сумњати да ће се наши одборници другачије понашати, да ће имати смелости да се супротставе наређењу врховног вође?

Зато сматрамо да овај састав локалног парламента не може да одлучује о тако судбоносном питању за све грађане наше општине и тражимо ванредне локалне изборе. И сам председник општине их је поменуo окривљујући опозицију да тобоже „обмањује јавност зарад поена пред изборе“!? Да би до ових избора дошло довољно је да он поднесе оставку.

Разлога је пуно, али бисмо поменули само оне који су у вези ове теме.

Дејан Ковачевић се налази на челу „учинковите владајуће администрације“ која је изгубила Решење Министарства којим се одобрава истраживање литијума и других метала у Прањанима.

Поново покушава да обмане јавност у вези изградње асфалтне базе компаније АР градња. Наиме, мада је напредњацима тешко да признају пораз, ипак асфалтна база није изграђена јер је била озбиљна еколошка претња. Допринос томе дала је опозиција која je правовремено реаговала на вапаје грађана, али пресудни су били протести мештана села Неваде и осталих грађана. Такође није тачно да након избора нико више није помињао асфалтну базу. Три месеца касније, 3. септембра, општинска управа је огласила да није дата сагласност за изградњу асфалтне базе. Тим поводом је наша општинска организација одмах издала саопштење у којем су изнети и други пропусти локалне администрације у вези са дозволама за рад компаније АР градња.

Зашто никад нисмо добили одговор ко је наводно уништавао возила ове фирме и писао политичке пароле против власти?

Када смо код питања и одговора, поновићемо једно са почетка наше борбе против доласка Рио Тинта у нашу општину.

Да ли постоји и у каквој су вези учешће председника општине Дејана Ковачевића на јубиларној 10. Међународној конференцији о минералним ресурсима у Србији 17. и 18. новембра прошле године и добијене лиценце за истраживање од стране компаније „Јадар литијум“? Наиме, председник општине Горњи Милановац је најављен као један од говорника на овој конференцији, поред амбасадора Канаде и Аустралије, а раме уз раме са многобројним директорима и саветницима компанија и корпорација, те стручним људима из области рударства, геологије и геофизике. Интересује нас шта је он то тамо говорио и да ли је некоме нешто обећавао.

Да је прича са литијумом врло озбиљна јасно говори и јучерашња вест са састанка председника Вучића и канцеларке Меркел. Госпођа Меркел се заложила за експлоатацију литијума у Србији јер то интерес целог света и ауто-индустрије. Обећала је да ће се експлоатација вршити по добрим еколошким стандардима ЕУ.

Стручни људи из ове области тврде да управо Немачка има највеће резерве руде литијум у Европи, чак шест пута веће од Србије. Зашто онда сами код себе не истражују, копају и прерађују руду? Литијум им је буквално пред носем. А капацитете за производњу батерија и савремених уређаја који их користе сигурно имају. О стандардима не треба да брину, они су (у) ЕУ.

Све ова јасно говори о чему се ради, а ми молимо грађане да размисле да ли о свему томе треба да преговара и одлучује један човек уз помоћ једнопартијске републичке и једнопартијске општинске скупштине. Ми мислимо да о стварима које су судбоносне за народ морају најпре своје мишљење да дају меродавне институције и најстручнији некомпромитовани и некорумпирани људи од интегритета, затим да се спроведе најшира јавна расправа, а да коначну реч да народ на поштено спроведеном референдуму. Јер, овде се не ради о политици него о опстанку народа.

Најзад замислимо се и над овим речима писца и историчара уметности Небојше Миленковића: „Грађани Србије ће бити богатији од литијума Рио Тинта онолико колико су богата деца у Африци од дијаманата који се тамо копају.“

 

Медијски тим

ОО Двери Горњи Милановац