Тражимо да се на основу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, свим грађанима наше општине учине доступним све информације у вези са одобреним геолошким истраживањима у Прањанима и на Руднику!

       Поводом тврдњи Дејана Ковачевића да је скуп у Прањанима био политички „јер су ту говорили чланови Двери“ сматрамо се обавезним да јавност упознамо са следећим чињеницама. Тачно је да је један од говорника на информативном скупу у Прањанима на Лазареву суботу био и један функционер Српског покрета Двери. Он је, међутим, на том скупу говорио као грађанин, тачније речено као сељак, домаћин из села Недељице код Лознице. Изнео је своја искуства и недаће мештана Јадра са фирмом „Јадар литијум“. Није држао политички говор. На том скупу није било политике и политичких говора, али је било чланова политичких странка. Не знамо шта је ту спорно? Откуд то да политичари не смеју да учествују на скуповима грађана. Зар они нису равноправни са осталим грађанима? Имају ли право да дигну глас, ако су лично угрожени?

Са друге стране, зашто не би политичке странке организовале овакве скупове? Посао странака и јесте да се баве проблемима друштва, и да помажу грађанима који им се обраћају, уколико су у могућности. Суштина деловања политичке странке у опозицији је управо критика власти где год и када год за то сматра да има разлога. Где пише да се рад политичких странака ограничава само на скупштинске клупе, или само на оне области које им то власт одобри? Да ли једино владајућа странка има права да се бави политиком? Странка на власти није држава, држава је много шири појам. Ако опозиција критикује странку на власти, не наноси штету држави. Напротив, само доприноси да она буде боља.

Иначе, по овом питању Двери имају јасан и одлучан став да то није политичко питање и да ту нема места никаквој политици. Нема политике тамо где се ради о егзистенцији и опстанку народа. Били смо, јесмо и бићемо увек на страни народа. На којој бисмо, иначе, другој били? За разлику од нас, СНС-овци политику виде и тамо где је нема. За њих је политика и када треба да исцртају пешачки прелаз.

Заменом теза и провидном причом председник општине Дејан Ковачевић поново избегава да каже истину. А истина није да не зна да су на Руднику одобрена геолошка истраживања. Чињеница је да је Решење Министарства рударства и енергетике број 310-02-01342/2020-02 од 26.04.2021. године достављено СО Горњи Милановац. Овим решењем се одобрава привредном друштву „Дунав минерали“ извођење геолошких истраживања племенитих и обојених метала на локалитету „Рудник“.

Штавише, у образложењу овог решења надлежно министарство каже да је привредно друштво „Дунав минерали“ уз захтев за издавање одобрења за извођење ових испитивања, поднело и потребну документацију. Поред осталих докумената, приложили су и Информацију о могућностима извођења примењених геолошких истраживања издату од Општине Горњи Милановац, Општинске управе, Одељења за урбанизам, комунално-стамбене и имовинско правне послове бр. 4-02-350-301/2020 од 04.12.2020. године.

Занимљиво је и то да је председник општине Топола јуче био у Министарству рударства и енергетике и од министарке Михајловић добио написмено измену претходног решења, којом се потврђује да на територији ове општине неће бити бушотина!

За то време председник наше општине тражи још времена да се боље информише!? Ми бисмо му саветовали да се подсети шта је говорио на 10. Међународној конференцији о минералним ресурсима у Србији 17. и 18. новембра прошле године. Један од спонзора је била фирма Рио Тинто. А још боље би било да о томе и о ономе шта је тамо договорио информише грађане наше општине. То би био најбољи начин да се избегну све недоумице, теорије завере, преувеличавања, па и паника. Тајновитост и недовољна информисаност је природни извор страха код грађана. Председник општине нема права да буде неинформисан о питањима од судбинске важности за грађане. Ваљда је он тај који треба да информише грађане, а не они њега. И, не само да информише, него и да буде спреман да одговори на сва евентуална питања.

Што се тиче Норвешке, требало би да зна да литијум и нафта нису исто и да се у Норвешкој нафта вади из Северног мора, па се због тога не уништавају оранице и шуме. Осим тога, наша власт се не може упоредити са влашћу у Норвешкој у погледу озбиљности и одговорности.

 

 

Медијски тим

ОО Двери Горњи Милановац