Српски Покрет Двери - Лого
Search

Може се настала ситуација са водом релативизовати до миле воље, али је ипак негде неки шраф отказао, нека се лампица није упалила на време.

       Дуготрајни период без обилнијих падавина недвосмислено је објективан узрок за низак водостај на свим водотоковима и основни разлог за тренутну ситуацију у водоснабдевању домаћинстава на градском и сеоском подручју наше општине.

Али ми живимо у 21. веку. Шест до дванаест сати дневно у летњем периоду без воде!? Да ли је до овога морало доћи на овај начин? Да ли је неке мере требало много раније и превентивније предузети? Да ли су баш сви од фабрике воде Рзав у Ариљу до сектора „Водовод и канализација“ ЈКП Горњи Милановац урадили свој посао како треба?

Скоро све елементарне непогоде се данас могу релативно прецизно пратити и прогнозирати. Поготову временске непогоде као што су обилније падавине, високе температуре и дуготрајне суше. Редовно на медијима и друштвеним мрежама добијамо информације о разним алармима – жутим, наранџастим, розе, црвеним…

Да ли нека таква градација и такав начин алармирања постоји и у водоводном систему Рзав? Да ли је требало нека лампица да се упали и сигнализира повећану потрошњу и нагло опадање ниво воде у акумулацији много пре но што су почела вишечасовна искључења?

Проглашена је ванредна ситуацију на територији општине због несташице воде након претходних упозорења и искључења воде. Заведене су још ригорозније мере искључивања и припрећено кажњавањем непослушних. А шта је алтернатива или план Б? Како да грађани имају воду, ваљда то треба решити? Тек се тада увидело да немамо довољно цистерни, али зато имамо „паметне контејнере“!? И какав је то план дотура воде цистернама? У јеку пољопривредних радова „ цистерна ће снабдевати грађане у селима“!? Вада треба да се зна у које време и на ком месту ће бити цистерна да грађани могу да дођу и преузму воду.

Ништа ново није и то да је проблем у квалитету и дотрајалости цевовода, то већ знамо деценијама. Али деценијама плаћамо комуналне услуге и порезе локалној администрацији. Па ваљда и то једном мора да се реши и крене у озбиљну инвестицију и реконструкцију.

Не господо, можете релативизовати до миле воље очигледно је да је неки „шраф“ отказао и да се нека лампица није на време упалила па смо дошли у ову ситуацију.

И на крају питање за мештане варошице Рудник која ових дана има уредно водоснабдевање из својих извора – да ли им је баш неопходно да добију воду са Рзава?

 

Медијски тим

ОО Двери Горњи Милановац

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: