Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri Kraljevo: Bojkot, jer nema uslova za slobodne izbore

Nacionalni, demokratski i pravni razlozi nalažu bojkot izbora, zato što nema slobodnih medija koji su preduslov slobodnih izbora, poručili na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskom odboru Srpskog pokreta Dveri u Kraljevu.

Najavu Saveza za Srbiju da će na proleće iduće godine bojkotovati lokalne i parlamentarne izbore, Srpski pokret Dveri podržava ocenjujući da razloga za bojkot ima napretek, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare  Zoran Čvorović, odbornik Dveri u kraljevačkoj skupštini.


– Srpska napredna stranka pokušava potpuno da potisne opoziciju iz parlamentarnog života i da ostane jedina parlamentarna stranka, ne računajući satelitske opozicione stranke – smatra Čvorović.


Prema njegovim rečima, u Srbiji nema uslova za slobodne izbore zato što nema slobodnih medija, jer su oni, naveo je, preduslov slobodnih izbora. O slobodi medija, ističe Čvorović, ne može da se govori samo u okviru dozvoljene minutaže u medijima kada su izbori već raspisani, već sloboda medija mora da postoji kontinuirano.


– Predizborna kampanja će se voditi parama i nadležnostima predsednika države, a učestvovanjem u takvim izborima pomažemo da narodne pare državni organi troše na vođenje političke kampanje. Oni koji bojkotuju izbore sprečavaju da se pare poreskih obveznika troše na nezakonit način za predizbornu kampanju – mišljenje je Čvorovića.


On je ocenio da je većina onih koji u državnim organima, javnim preduzećima, bolnicama i školama rade na određeno vreme predstavljaju – ucenjena da zbog takvih ugovora glasa za aktuelnu vlast. Bojkot je, tvrdi Čvorović, način da se dođe do izborne vlade koja bi raspisala fer i slobodne izbore. On dodaje da bi bojkotom izbora bio oduzet legitimitet budućoj narodnoj skupštini koja bi donela odluku o ratifikaciji sporazuma sa tzv. državom Kosovo.


– Nacionalni, demokratski i pravni razlozi nalažu bojkot izbora, naš bojkot će biti aktivan, a posle njega će nelegitimni organi morati da raspišu fer i poštene izbore – očekuje Čvorović.


Prema rečima Dragana Vesovića, šefa odborničke grupe Dveri u gradskoj skupštini i poslanika u Narodnoj skupštini, postoje stotine primera da izbori ne bi bili fer i pošteni.


– Ima li u nekoj državi ovoliko direktora javnih preduzeća i ustanova koji su vršioci dužnosti? I u Kraljevu je tako, jer se sa takvima lakše manipuliše i lakše se ostvaruju ciljevi partijskog zapošljavanja – pita Vesović.


I on je najavio aktivan bojkot izbora i zatražio da predsednik države konačno predstavi svoj model razgraničenja sa Kosovom.


– Niko od nas ne zna šta bi on i sa čime da razgraniči, pa je Srpski pokret Dveri u juče podnetoj krivičnoj prijavi tražio da se ispitaju elementi povrede ustavnosti donošenja takve odluke – naveo je Vesović.


Kao dugogodišnji prosvetni radnik, Branka Mićević, odbornica Dveri u gradskoj skupštini, na današnjoj konferenciji za novinare istakla je da je za poslednjih 12 godina u Kraljevu u školske klupe selo 650 đaka manje.


– To je za 12 godina 30 prosečnih odeljenja manje, zbog toga su ugašene mnoge seoske škole, mnogi učitelji ostali su bez posla, smanjen je i broj odeljenja u gradskim školama, a i mnogi nastavnici ostali su bez fonda časova – kaže Mićević.


Istovremeno, prema podacima MMF-a, nastavila je ona, svakog dana iz Srbije se iseli 139 ljudi, mahom mladih. Na mesečnom nivou to je oko 4.250 ljudi, a godišnje, čak, 51.000 osoba.


– To znači da, za malo više od dve godine, Srbija ima jedno Kraljevo manje. Pomenula bih i događaj od pre nekoliko dana kada su Kraljevom prošetali gej aktivisti. Protivimo se takvoj promociji, poručujući da privatno svako može da radi šta hoće, ali nemoj takve stvari da nam promovišu kao nešto što je normalno, dok se kao država nedovoljno bavimo populacionom politikom i rađanjem u Srbiji. Zato, dragi moji sugrađani, sledeći put dobro razmislite kome dajete svoj glas – završila je Mićević.


 

Izvor: Krug.rs


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: