На дан примирја у Првом

светском рату, 11. новембра 2019. године, на молбу Двери Мајданпека, у Храму Светих Апостола Петра и Павла у овом граду, служен је парастос храбрим, изгинулим и умрлим, борцима у ратовима за краља и отаџбину од 1912. до 1918. године.

Као и предходних година, Општинска организација Двери у Мајданпеку обележила је годишњицу завршетка I светског рата панихидом за погинуле и умрле Мајданпечане, припаднике Тимочке дивизије, у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године.

По завршетку чинодејства парох мајданпечки, протонамесник Влада Вуковић, истакао је да наша земља почива на светим моштима јунака, ослободиоца и бранитеља својих. „Наша држава је небеска и света јер је у нашим устима и делима увек био Крст Часни и Господ Бог и захваљујући томе ми и данас постојимо. Захваљујући томе ми ћемо и у векове одбранити српску земљу. Неће дати свете мошти наших јунака да туђа нога ходи нашом земљом“ додао је Вуковић.

Председник ОО Двери Мајданпек, Марко Радуловић оценио је да смо, и наша земља и ми сами, жртвама које су поднете у другој деценији XX века, скупо плаћени. Радуловић је напоменуо и  да ће: „доћи време да једног дана одемо са овог света и да станемо пред славне мученике наше, пред наше јунаке, и да их погледамо у очи. Питаће нас они Шта би са нашом земљом коју смо ми крвљу освештали. Да би имали чиме да се оправдамо не смемо да се одрекнемо ни једног педља наше земље, а поготову не најсветијег Косова.“  

Обележавање годишњице завршетка Првог светског рата увеличала су деца наших чланова, који су својеврсним концертом родољубивих песама, улили наду присутнима да ће сећање на мајданпечке јунаке трајати.

Бог нек прости душе мајданпечких хероја. Вечно им памћење.

Информативна служба ОО Двери Мајданпек

[ngg src=“galleries“ ids=“27″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]