Dveri Medveđa: Izgradnja obilaznice je tema za istragu tužilaštva

Jučerašnje otvaranje obilaznice u Medveđi najbolji je dokaz totalnog javašluka i haosa u kome se nalazi opština Medveđa.

Juče je svečano puštena obilaznica u Medveđi, na Dan opštine Medveđa. Dan opštine se slavio 17. maja ali zbog „velikih“  obaveza predsednika opštine, što se i prethodne godine dogodilo, praznik je pomeren za 21. maj.


Ugovor o gradnji obilaznice je zaključen 04.09.2017. godine, vrednost radova je 23.159.962,05 dinara, a obilaznica je u dužini od oko 200 metara!


Ugovor o gradnji zaključila je u ime opštine Medveđa Opštinska uprava Medveđa koju zastupa načelnik Svetlana Todorović, a u njeno ime Ugovor za nabavku radova JN XVII/2017 potpisala je načelnica budžeta!


Svrha gradnje ovog puta nikom nije jasna, doći do obilaznice je vrlo teško, ulica nikud ne vodi niti je većim vozilom moguće ući u obilaznicu!


Gradnja ovakve obilaznice stvorila je dodatne probleme građanima koji ovde žive jer je ova obilaznica na višoj koti od paralelene ulice koja ovde godinama postoji i kod većih kiša stvara se u nižoj ulici velika voda koja nema mogućnosti da bilo gde ode, i stvara se močvara.


Pored ove ulice  postoji nekoliko stubova ulične rasvete, ali koji se nalaze u krošnjama okolnog drveća  i nemaju nikakvu funkciju.


Ko je radio ovakav projekat, ko je vršio nadzor kod gradnje ovakve obilaznice i ko je dozvolio gradnju ovakvog slepog puta nikom nije jasno.


Vrednost radova meri se sa autoputem, što je zastrašujuće.


U Medveđi je u poslednje vreme prisutno dosta novaca ali uglavnom se rade poslovi koji su potpuno nevažni i nebitni za ovu izuzetno nerazvijenu multietničku sredinu. Narod se odavde masovno seli u unutrašnjost Srbije ili u inostranstvo.


Dodatnu sumnju na ove poslove baca i senka što nijedan ugovor do sada nije zaključio predsednik opštine  Arsić, iako je on jedino ovlašćen za vođenje investicija , već to čine ljudi iz opštinske uprave koji nemaju nikakvog zakonskog prava da zaključuju bilo kakve ugovore,  a kamoli višemilionske investicione ugovore. Opštinska uprava izdaje uslove, diktira pravila u skladu sa zakonima, urbanističkim planovima. U opštini Medveđa sve rade ista lica, izdaju odobrenja sami sebi, građevinske dozvole, sprovode javne nabavke, vrše nadzor sami sebi!


Ovo je pitanje za nadležno tužilaštvo jer sve ukazuje da je pozadina ovakvih poslova sasvim drugačija od onoga što se predstavlja građanima Medveđe.


 

Rade Kulić,

Predsednik OO Dveri u Medveđi