Dveri Merošina u akciji za Dom zdravlja

Opština Merošina spada u red nerazvijenih opština – ruralno područje druge kategorije. Nada za neko poboljšanje u skorijoj budućnosti ne postoji, a biće veoma teško sačuvati postojeće stanje od daljeg propadanja i nazadovanja.

Tačka ključanja u ovoj obogaljenoj opštini dostignuta je nedavno, kada je na svetlost dana izašla istina o uništenju Doma zdravlja u Merošini. Dom zdravlja je do sada funkcionisao isključivo u skladu sa političkim potrebama vlasti. Osam seoskih ambulanti je naizmenično otvarano i zatvarano na teritoriji opštine po ličnom nahođenju lokalnih vlastodržaca. Pred izbore su ih pompezno otvarali, da bi ih odmah nakon toga u tišini, tajno zatvarali. 


Dveri u Merošini već godinama ukazuju na sve probleme građana, pa i na problematičan rad  Doma zdravlja. Zahvaljujući našoj aktivnosti mesto je dobilo ginekologa (mada je ovaj SNS kadar takvog ponašanja da je preko 20 pacijentkinja ipak izabralo da se leči u Nišu), a preneli smo i utisak,  bojazan građana da je sa vrha države lekarima propisano da terapija po pacijentu na godišnjem nivou ne sme da košta državu više od oko 30.000 dinara.
Na osnovu ponašanja lokalnih političara i uprave Doma zdravlja, jasna je tendencija da se Dom zdravlja Merošina svede samo na jednu najobičniju skromnu seosku ambulantu, kakve su nicale i nestajale godinama unazad, tokom naprednjačke vlasti.


Dveri Merošina su i u ovom slučaju stale uz građane i zajednički je pokrenuta peticija za očuvanje Doma zdravlja barem na postojećem nivou. Građani Merošine su prinuđeni da se sami izbore za svoja osnovna prava na adekvatnu zdrvastvenu zaštitu i u tome su sve aktivniji i odlučniji. Članovi Dveri su im na raspolaganju u svakom smislu i broj potpisa ove zajedničke inicijative za očuvanje Doma zdravlja Merošina raste ubrzano.


U Merošini se i inače živi na minimumu ljudskog dostojanstva. Naprednjačka vlast je uspela da uništi sve čega god se dotakne, pa i samu sebe.  Stranka koja je svojevremeno bile najveća štetočina – G17,  odnosno  kasnije URS , sa sa svojim satrapima koje debelo plaća narodnim parama, još uvek vedri i oblači Merošinom. Skoro pa da je nepristojno  hvalisanje predsednika SNS Aleksandra Vučića da dobija apsolutnu podršku potlačenog naroda.  Veruje li on da još uvek  ima vlast u Merošini? Lokalni jahači apokalipse izbrisali su SNS iz vlasti kao gumicom. Lokalna SNS se sama po sebi se raspala onako kako se i očekivalo. Što se grbo rodi, vreme ne ispravi. Nekada je Vučić spremao robijašku košulju za Mlađana Dinkića, a sada je po svemu sudeći na osnovu dešavanja u opštini Merošina , saradnjom sa Dinkićevim kadrovima sam sebi navukao košulju za dva broja veću, sa indikativno dugačkim rukavima.
Da li je ovoj grupaciji odnarođenih ljudi, koji su odavno izgubili vezu sa realnim životom zaista preko potrebna vlast? Očigledno jeste, ali ne da bi i dalje beskrupulozno pljačkali ovaj narod, nego da bi sa pozicje vlasti sačuvali ono što su odavno opljačkali. Kako god, ovaj mudri narod odavno je osmislio izreku koju je teško poreći: „Ničija nije do zore gorela“. Njih njihove bukagije strpljivo čekaju. Zašto su baš oni vlast po meri naroda? Verovatno zato što su uspeli da sitnim parama i krupnim  obećanjima ubede narod da su oni Bogom dani da im zagorčaju i ovako težak život. Nesposobna lokalna, lažna opozicija, koja je sve vreme u nemoralnoj saradnji  sa jednako nesposobnom i nemoralnom vlašću je dobitna kombinacija za poptuno urušavanje innstitucija opštine. Merošinom su vladali svakakvi, a ovi sada su zaista nikakvi. Verovatno po uzoru na predsednicu, koju mnogi porede sa bivšom Jugoslavijom, jer se predstavlja da je nesvrstana, a zapravo sarađuje sa svima od kojih može imati ličnu korist.


Srpski pokret Merošina poziva sve građane, koji još uvek nisu potpisali peticiju građana da se sačuva pun kapacitet rada Doma zdravlja Merošina, da to učine u što skorije vreme. Građani Merošine još jedino mogu da se oslone sami na sebe i na potpuno nove ljude u politici, rešene da sruše postojeću političku mafiju.


 


Poverenik OO Dveri Merošina

Slavoljub Mikić