Градска општина Младеновац дуже од 10 дана има озбиљних проблема са водоснабдевањем. Нажалост, ово није једини проблем са којим се сусрећу житељи ове београдске општине, али је ових дана постао горући. Најугроженији су мештани МЗ Село Младеновац и Кораћица, јер су данима били без воде.

       Селомладеновчани су се побунили и организовали миран протест, блокирајући саобраћај, а све у намери да надлежне покрену да раде свој посао. Ништа више!

Беспотребно је појашњавати колико је тешко функционисати без воде, тако да је револт код грађана растао. Након разговора групе грађана са председником ГО Младеновац Владаном Глишићем ситуација се није променила на боље. Одговор на конкретна питања је изостао. Уместо отвореног разговора, са јасним решењима, конкретним предлозима, уследило је маргинализовање проблема и гостовање г-дина Глишића на ТВ са националном фреквенцијом, којом приликом је речено „да су кривци за насталу ситуацију НН лица, која су неовлашћено користила велику количину воде, као и ЕПС који је искључио из мреже пет рени бунара ЈКП Младеновац без претходне најаве“ и напоменуо да су све надлежне службе спремно реаговале и амортизовале ситуацију.

Младеновчани су поставили питање јесу ли се појавили какви диверзанти који су изазвали хаварију бунара, покушавајући да јеткошћу објасне зашто су надлежни дозволили да животи грађана буду угрожени.

Када је локална самоуправа глува и нема за проблеме грађана они се самоорганизују покушавајући исте да реше. Уследила је, 27. јуна, блокада саобраћајнице у МЗ Драпшин. Учесници у саобраћају су тражили алтернативне правце, настао је општи колапс у саобраћају. Не само то, већ су животи грађана озбиљно угрожени тиме што су возила преплавила надвожњак, који је у фази реновирања и потпуно је небезбедан за саобраћај. Поред тога, дошло је до незгоде када је воз ударио аутомобил на пружном прелазу, који није могао да се помери са пруге док је стајао на шинама, у непрегледној колони.

Једина лепа вест из Младеновца је да није било људских жртава. Вест коју Младеновчани очекују јесте одговор на пар питања:

Јасно је да је ситуација у ГО Младеновац сложена и да је неопходно хитно решавање горућих проблема. Најважније од свега је да надлежни у локалној самоуправи спрече даље угрожавање безбедности и живота Младеновчана!

Човек без воде не може, то је свима јасно. Оправдан револт не може бити амортизован образложењем: „Озбиљно смо приступили решавању проблема“, јер је евидентно да је само пуком срећом избегнута велика несрећа.

Како, по свему судећи, надлежни у ГО Младеновац не налазе решење за ову ситуацију, очекујемо да се у решавање исте укључе градоначелник и све надлежне службе града Београда. У противном, захтев за њиховим оставкама је неупитан!

 

ОО Двери Младеновац