Серијал Двери Ниш – „Како се пљачка буџет Ниша?“

      Основни узрок сиромаштва грађана Србије и Ниша је преливање новца свих грађана – буџетских средстава из јавног сектора – у приватни сектор кроз монопол на јавном тржишту у коме је систем јавних набавки само фасада за стварање политичко-финансијског картела. Због огромне размере пљачке јавног новца, Двери Ниш су покренуле серијал „Како се пљачка буџет Ниша?“ у коме ћемо у разним облицима јавне потрошње откривати како нишка власт троши јавни новац.

Јуна месеца ове године, градоначелница је по хитном поступку иницирала постављање директора више јавних предузећа, међу њима и в.д. директора СЦ „Чаир“, познату спортисткињу Бранку Аранђеловић. Августа месеца реновиран је Стонотениски дом, инвестиција је била 1,2 милиона динара а само за спортску опрему, столове и мрежице потрошена је трећина тог износа, око 400 хиљада динара. Не знамо ни да ли је било тендера, ни ко је платио опрему и реновирање, као ни ко је добављач спортске опреме, али оно што знамо је да је доскорашњи власник фирме за продају спортске опреме „СПОРТ 018 д.о.о. Ниш“ била садашња в.д.директорка, а да је након више промена у Регистру правних лица, једини власник и директор фирме сада њен супруг Драган Ђорђевић. У нишком буџету је за 2021. годину за Развој спорта и омладине опредељено нешто мање од 5 милиона евра или 4% буџета. Локалне спортске организације, спортски савези, удружења и организације и локалне спортске установе добијају око 4,5 милиона евра (4.376.000 евра) док је за предшколски и школски спорт предвиђено само десетина овог износа. Куда иде тај новац? Због чега толика несразмера ? Одговор је да се новац троши нетранспарентно – због монопола представника власти над јавном сфером спорта.

Због тога, имамо четири питања за гђу Сотировски и гђу Бранку Аранђеловић, в.д. директорку Спортског центра „Чаир“:

  1. КОЈА ЈЕ ФИРМА ОПРЕМИЛА СТОНОТЕНИСКИ ДОМ НОВИМ СТОЛОВИМА И ОПРЕМОМ и да ли је истина да су и пре расписивања тендера столови и друга спортска опрема већ донети у просторије Дома?
  2. Да ли је добављач столова и друге спортске опреме за Стонотениски дом у Нишу предузеће „Спорт 018 д.о.о. Ниш-Црвени Крст“ , матични број: 21132047 чија је једини члан и законски заступник до 12. априла била Бранка Аранђеловић, КОЈА ЈЕ САМО МЕСЕЦ ДАНА КАСНИЈЕ, ЈУНА МЕСЕЦА ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ ИМЕНОВАНА за в.д.директора СЦ „Чаир“?
  3. Да ли је тендер вредан 1,2 милиона динара за инвестицију у којој су заједно учествовали СЦ „Чаир“ и Град Ниш за реновирање Стонотениског дома, БИО РАСПИСАН ПРЕ УНОШЕЊА ОПРЕМЕ у објекат и да ли је испоручилац спортске опреме фирма „Спорт 018 д.о.о. Ниш-Црвени Крст“?
  4. КАКВА ЈЕ ВЕЗА ИЗМЕЂУ ДВЕ ПРОМЕНЕ ВЛАСНИКА И ЗАКОНСКИХ ЗАСТУПНИКА ПРЕДУЗЕЋА „СПОРТ 018 Д.О.О. НИШ-ЦРВЕНИ КРСТ“ код Агенције за привредне регистре, тако што је законски заступник и једини члан друштва Бранка Аранђеловић брисана а уместо ње именован Градимир Аранђеловић, априла 2021. године, само месец дана пре њеног именовања за в.д.директорку СЦ „Чаир“ (БД 30153/2021 дана, 12.04.2021. године ), да би се августа месеца ( након именовања Бранке Аранђеловић за в.д. директорку СЦ „Чаир“) извршила још једна промена, па је уместо јединог власника и директора Градимира Аранђеловића именован супруг новопостављене директорке Драган Ђорђевић (БД 66588/2021 , дана, 16.08.2021. године)?

Двери Ниш питају да ли је до ових промена директора дошло како би претходна власница могла да буде именована на место в.д. директорке, а да је друга промена власништва и заступништва над овом фирмом на супруга в.д. директорке Бранке Аранђеловић извршена како би предузеће „Спорт 018 д.о.о.“ могло да учествује на тендерима за снабдевање спортских објеката у Нишу?

Двери Ниш на ова питања траже хитне одговоре од градоначелнице Сотировски, а од тужилаштва хитну истрагу.

[ngg src=“galleries“ ids=“472″ display=“basic_slideshow“]Конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

 

 

Инфо служба Двери Ниш